Pane Klausi, nemáte nás rád a my to víme. Vaše odbory

02.01.2012 11:14

I když vloni v Česku nenastaly žádné velké politické zvraty, odehrávaly se tu, podle prezidenta Václava Klause, četné politické a mediální souboje, které klidu nepřidávaly. V tradičním novoročním projevu pak zkritizoval, že se jich účastnily různé nátlakové skupiny, které podle něj nechtějí pochopit, že se bohatství země nemůže přerozdělit v jejich prospěch. Nikoho sice přitom výslovně nejmenoval, mohlo jít o narážku na protivládní protesty organizované odbory či neparlamentními levicovými uskupeními.

Pane Klausi, nemáte nás rád a my to víme. Vaše odbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

I proto se ParlamentníListy.cz ptaly ve skupinách, které mohl mít prezident na mysli, jaký pohled na jeho projev mají.

Šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, který v loňském roce zastavil dopravu v zemi a poprvé v historii definitivně odstavil kvůli protestu odborářů proti vládním reformám v Praze metro, se domnívá, že se Klaus velmi mýlí.

„Pan prezident opět viděl svýma očima něco, co tu není. Odbory tu přece jsou dlouhá desetiletí, byly tu od počátku státu, mají svoji nezastupitelnou roli. To, abychom prosazovali zájmy zaměstnanců proti zaměstnavatelům, je naše povinnost, kterou nám navíc zaručuje Ústava i zákon. Nechápu tedy, proč bychom měli být v tomto směru omezováni,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Dufek, který je považován za jednoho z radikálnějších odborářů.

Tisková mluvčí ProAltu Tereza Stöckelová přiznala, že pokud se dá z projevu prezidenta Klause odvodit, že hovořil právě o jejich sdružení, považuje spíše za kompliment a je ráda, že se jim dostalo prostoru právě v tak důležitém proslovu.

„Byli jsme opět svědky klasické rétorické strategie pana prezidenta. Vím, že těm, co ho uznávají, to vyhovuje. Ukázaly se však znovu chyby v jeho úsudku a argumentaci. Pokud říká, že je legitimní hájit zájmy, má většinou na mysli jen ty zájmy, které jen on sám uznává, ty jiné ihned označuje za nátlakové akce. My vše však děláme veřejně, snažíme se o dialog. Samozřejmě, připouštím, o určitý nátlak, ovšem v mezích zákona, se snažíme – seděli-li bychom totiž v křeslech, nic bychom nezměnili a nemohli bychom mít na nic vliv. Naše akce pokládám za výrazně méně nebezpečné a nátlakové, než ty různé lobbistické osoby a skupiny, jež vyvíjejí u nás svůj vliv i při tvorbě zákonů. Ti tlačí mnohdy daleko více, jenže jsou skryty a nemusí se za své tlaky nikomu tedy zpovídat,“ uvedla Stöckelová pro ParlamentníListy.cz. Jak dodala, obecně pak lze říci, že projev prezidenta ničím nepřekvapil, šlo podle ní o „klausovský standard“, v kterém se opakovaly motivy z jiných projevů. To je podle ní dáno působením Klause na politické scéně více než dvacet let.

„Snad jediné překvapivé mohlo být to, že se poměrně málo navážel do Evropské unie, i když teď měl neopakovatelnou příležitost,“ uzavřela svůj názor na novoroční vystoupení prezidenta mluvčí ProAltu.

I Josef Středula, šéf odborových svazů KOVO, míní, že Václav Klaus nevybočil letos 1. ledna z řady jeho projevů v minulých letech. „Je už jeho standardem, že nemá rád či vyjadřuje nelibost nad různými typy občanských společností, které hovoří o tom, co se jim nelíbí. Přesto si troufnu domnívat se, že nátlakovými skupinami nemusel myslet odbory – ty totiž dělají jen to, co jim umožňuje zákon a co je jejich posláním. Dle mého mohl myslet možná spíše různé politické pidistrany. Některé mají v rukou moc, mohou ovlivňovat vývoj v zemi  přitom jsou spojeni s velkými korupčními aférami,“ řekl ParlamentnímListům.cz Středula.

Závěrem je dobré připomenout, že rok 2011 byl od jara velmi neklidným, byť ve srovnání s vývojem ve světě i v Evropě, stále mírným.

Odbory i různá občanská sdružení, včetně skupin na sociálních sítích, požadovaly demisi vlády, zastavení vládních reforem. Hrozilo se velkými protestními akcemi i generální stávkou. Poté, co na akce dorazilo maximálně pár tisíc lidí, se od úmyslu vyhlášení generální stávky ustoupilo. Na konci roku 2011 pak i poměrně radikální šéf ASO Bohumír Dufek oznámil, že protesty minimálně do jara odbory zastavují. „Zřejmě bude nezbytně nutné, aby lidi pochopili se všemi dopady to, jaký vliv na jejich životy vládní reformy budou mít. Pak bude možná snazší je přesvědčit o tom, že mají proti nim protestovat. Pak už ale půjde nikoli o zastavení reforem, ale o tlak na úpravu zákonů,“ řekl v prosinci Dufek ParlamentnímListům.cz.

Toho všeho si je zřejmě vědomý i prezident Václav Klaus. Proto v novoročním projevu zkritizoval  mimo jiné nedobrou atmosféru ve společnosti.

"Z prestižně politických důvodů si navzájem blokujeme i ty věci, o kterých vědí všichni, že se udělat musí," prohlásil prezident. Řekl pak dále i to, že si Češi neumí nacházet politické lídry. "Každého, kdo trochu vyčnívá z řady, radši přibrzdíme než podpoříme. Každého, kdo se odváží foukat proti větru, odsuneme stranou. Závidíme a nepřejeme si," pronesl také na adresu všech Čechů Klaus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…