Pane premiére Nečasi. Jste prý mírný, slušný a nekradete. Zde je odměna

17.12.2011 6:34

Spojitými nádobami nutně nemusí být popularita premiéra a důvěra v jeho vládu. Potvrzuje to Petr Nečas se svým kabinetem a v opačném gardu i jeho stranický předchůdce Mirek Topolánek. Jinými slovy: Zatímco Nečasova vláda jako celek si u lídí stojí hůře než ta Topolánkova, současný premiér svého stranického předchůdce v průzkumech popularity převyšuje.

Pane premiére Nečasi. Jste prý mírný, slušný a nekradete. Zde je odměna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Parafrázovat přísloví „Jaký pán, takový krám“ s odstínem záporného hodnocení na „Jaký premiér, taková vláda“ by se v případě dvou posledních premiérů z řad ODS ukázalo jako velice liché. Vždyť zatímco Petr Nečas si udržuje v dlouhodobých průzkumech STEM solidní popularitu u veřejnosti na rozdíl od svého předchůdce Mirka Topolánka, jejich vlády na tom byly právě naopak.

Popularita Petra Nečase, který začal být tváří ODS až loni na jaře, vylétla v roce 2010 prudce nahoru těsně po volbách (průzkum STEM: leden 35 procent, duben 40, červen 54, září 51, listopad 49), v roce 2011 se dostal na samé dno vlastní popularity v květnu, ale od té doby si polepšil (leden 41, březen 38, květen 31, září 36, listopad 36).

Razance na hranici vulgarity veřejnosti nevoněla

To jeho předchůdce Mirek Topolánek jako by šel po vítězných volbách v roce 2006, kdy se podle průzkumu STEM těšil u veřejnosti značné popularity (září 46, říjen 43, prosinec 46), rok co rok o patro níž. Pokles mu přinesl rok 2007 (leden 38, únor 42, duben 33, červen 37, září 33, listopad 34) a v roce 2008 se propadl ještě víc až na pouhých 21 procent (leden 27, březen 27, květen 29, září 25, listopad 21). V roce 2009 mu růst popularity přineslo české předsednictví EU (leden 30, březen 35).

Nečas se tak v premiérském křesle těší mnohem větší popularitě, jeho 54 procentům se Topolánek ani zdaleka nepřiblížil, navíc jeho nejhorších 31 procent Topolánek nepřekonal za celý rok 2008. „Razance na hranici vulgarity, kterou se prezentoval Topolánek není u české veřejnosti příliš v oblibě. Naopak nynější premiér Nečas používá při svém vystupování uvážlivý a mírný tón,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala jednu z možných příčin odlišného vnímání premiérů z ODS.

Lidé naskakují na Nečasův médii prezentovaný obraz

„Nečas se nechová skandálně, s nikým tajně nepodniká, neukazuje se s pochybnými osobami, je relativně poctivý. Topolánek byl střelec, kontroverzní politik, měl schopnost polarizovat politickou scénu i veřejnost, zatímco o Nečasovi málokdo řekne něco špatného. Je to spíš otázka mediálního obrazu. Soudě i podle komentářů v prestižních denících, které často vyznívají, že Nečas je jako jeden z mála slušných politiků, a lidé na to naskakují,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

V kontrastu s popularitou dvou posledních šéfů ODS během jejich působení v čele vlády je skutečnost, že Topolánkův kabinet se podle průzkumů STEM těšil větší důvěře. Nejvíce klesl na 26 procent, zatímco Nečasova vláda se už více než sedm měsíců netěší ani čtvrtinové důvěře veřejnosti a klesla už i na 18 procent.

Topolánkova vláda toho nestihla tolik napáchat

„To, že se Nečasova vláda těší menší důvěře, není dáno tím, že by Topolánkova vláda měla kvalitnější obsazení, ale spíš jsou za tím reformy, které Nečasův kabinet prosazuje. Ty se lidí dotýkají více. Sice je připisují všem ve vládě, ale Nečas z toho svým způsobem prezentace vychází lépe než kabinet jako celek,“ všímá si Hvížďala s dovětkem, že složité reformy většinou prezentuje někdo jiný, nejčastěji ministři Kalousek nebo Drábek.

„Topolánkova vláda jako celek toho nestihla tolik napáchat jako ta současná, ale tyhle dvě vlády jsou si velice podobné. Topolánkova vláda víc mluvila, než dělala, kromě třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře si nestihla ničím víc popudit veřejnost, zatímco Nečasův kabinet se do toho řezání pustil hned. Ty dvě vlády bych ani tolik neodděloval,“ soudí Jelínek, že Nečasův kabinet jen navazuje na ten Topolánkův.

V tehdejší vládě by lidovci nedopustili necitlivou politiku škrtů

Také bývalý místopředseda Topolánkovy vlády Jiří Čunek si myslí, že rozdíl v důvěryhodnosti obou vlád spočívá v necitlivé politice škrtů. „Je to těmi nesprávně prováděnými reformami. Tato vláda chce šetřit na těch chudých, a těch je nejvíc. My jsme bojovali proti tomu, aby se reformy prováděly právě takto. A i když ne všechno jsme vybojovali, nynější stav bychom nedopustili,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz senátor Čunek.

„Topolánek byl upovídaný, uměl rozhodnutí okecat, měl lepší argumentaci. Do Nečase lidé vkládali velké naděje, o to větší je zklamání z kauz ministrů Drobila, Vondry a jejich zametání pod koberec,“ nabídl pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil možné vysvětlení toho, proč veřejnost více důvěřovala Topolánkově než Nečasově vládě.

Nynější kabinet doplácí i na dědictví svých předchůdců

Politolog Jiří Pehe se zase domnívá, že na vině je nesourodost této vládní koalice. Spolupráce tří stran v Topolánkově vládě byla podle něj vstřícnější, zatímco v nynější vládě působí Věci veřejné jako vnitrovládní opozice. „Svou roli hraje i dědictví předchozích vlád, když vyplouvají na povrch korupční aféry od pandurů a zneužívání státních zakázek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…