Paneláky hrůzy, kde bydlí Romové. Sem opravdu nejezděte

19.10.2011 4:48

REPORTÁŽ, UVNITŘ FOTO Krupka na Teplicku se nedávno „proslavila" svými volbami do zastupitelstva, které se tu kvůli kupčení s hlasy konaly hned třikrát. Zkrátka nakupovayi se tu hlasy sociálně slabých - zejména Romů. A ti jsou černou můrou Okresního stavebního družstva Teplice. To zde totiž vlastní sídliště, z něhož asi 15 procent (cca 400 osob) obyvatel tvoří Romové. Ceny bytů v této lokalitě zaznamenaly strmý pád. Důvod? Nepořádek, hluk, devastace domů a.....

Paneláky hrůzy, kde bydlí Romové. Sem opravdu nejezděte

Krupka vstoupila do povědomí posledních měsíců tím, že zde byly pro kupčení s hlasy voličů dvakrát zrušeny volby do zastupitelstva. Stížnost byla sice podána i na třetí volby, nicméně ty už byly uznány za platné.

A pak je zde jedno sídliště, které se stává terčem pochodů pořádaných Dělnickou stranou sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, kterou mnozí považují za extremistickou. A když se řekne tam byl Vandas, je prakticky jasné, že někde poblíž jsou Romové, na kterých se snaží nahnat politické body.

Dále:
Cikánský teror a policejní zvůle, popsal pravičák Ústecko

Sídliště v Krupce, o kterém je řeč, je majetkem Okresního stavebního družstva Teplice. Panelové domy, které se snaží družstvo spravovat seč to jde, je v Krupce situováno tak, že je zde vidět na Milešovku - zkrátka podhůří Krušných hor.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Sestěhovali se se sem z celé republiky. Ba i ze Seredě

Sídliště původně vzniklo jako takzvaně stabilizační, kam sever lákal rodiny za vyššími výdělky a dostupným bydlením. Němá cenu vypisovat všechny peripetie. Každopádně dnes je sídliště v majetku zmíněného družstva, a to z něj má noční můru.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE

Ta „přilétla" po povodních v roce 2002. To sem podle předsedy družstva Josefa Snížka začali developeři a realitní společnosti stěhovat převážné Romy, kterým zde za relativně nízké peníze nakoupili byty, aby jimi původně obývané a lukrativnější nemovitosti či pozemky kdesi po republice se ziskem prodali.

Psali jsme: Trápíte Romy, vzkazuje nám Kanada. A Schwarzenberg přikyvuje 

„Stejně tak s jakoukoliv privatizací městského bytového fondu se nám tady zvedl příliv lidí třeba z Mělníka, z Kladna, z Kroměříže z Ostravy, dokonce i ze Seredě a dalších," krčí Snížek rameny s tím, že není zákonná cesta, jak zabránit nastěhování, jsou-li splněny všechny finanční náležitosti.

Za šedesát tisíc, no nekupte to

Příliv nových „družstevníků" měl ale na fond družstva devastující vliv. Z původních mnoha set tisícových částek zde dostupnost bytů klesla i na šedesát tisíc korun. Důvod? "Noví sousedé a jejich návyky," říká Snížek. „Tady už to došlo tak daleko, že tu máte nezřídka případ, že přijde Cikán a řekne, já už s těma Cikánama nemůžu dál bydlet," konstatuje Snížek.

Ale aby nezůstalo jen u vyprávění v kanceláři, vydáváme se do sídliště za technikem družstva Romanem Hruškou, který je s nájemníky sídliště v dennodenním kontaktu.

„Tady není problém kriminalita, tady se nevykrádají byty, nekradou se auta, nepřepadávají lidi. To, co tady je problém, je nepořádek, hluk a vandalismus. Co není betonové, co není zamřížované, co není přiřetězované, tak je v tu chvíli zničené, počmárané, pryč, utržené, prostě to neexistuje, " říká technik bytového družstva Roman Hruška.

Klíč? Proč, dveře se vykopnou

„Nějaký systém, že se dveře otvírají klíčem? Když nemám klíče, tak jak se mám dostat domů, že. Tak vykopnu drátosklo (výplň vchodových dveří). Nemůžete se k někomu dozvonit? No tak zapálíte zvonky, to je přece logické, no ne?" ironizuje Hruška své denodenní zkušenosti.

„Ve většině domů už lidé nemají přístup do sklepních kójí. Jsou zamřížované. Jinak je z toho okamžitě skladiště. Naši romští spoluobčané si z toho dělají takové jeskyně, autodílny a takové věci. Ačkoliv nikdo z nich není elektrikář, to byste koukal, jak si umí napojit všelijaké zlodějky elektřiny," pokračuje ve výčtu svých letitých zkušeností ze sídliště v Krupce Hruška.

„Nebo tuhle, to nám z mezipatra zmizelo okno. No zkrátka oni si doma rozbili okno, a to je totožné s tím z mezipatra. Ale ne že by se v tom mezipatře alespoň objevilo to rozbité. Ne oni po kousíčkách vynosí to svoje původní, Tak se ho zbaví," směje se Hruška vynalézavosti problémových nájemníků.

Už tu není jediná lavička

Je ale fakt, že jinak, než s humorem, se patrně nekončící martyrium oprav, hledání viníků a výmluv brát nedá. Devastace majetku je ale jen jednou stranou mince. Tou druhou je tradiční sdružování se Romů všude tam, kde jsou více jak dvě rodiny. „No v létě je to tady každej večer až do rána takovej malej rockfest," přidává Hruška další fakt, který velmi trápí všechny, kteří by se rádi přes noc vyspali, aby ráno mohli odpočatí vyrazit do práce.

Když jsou dávky, je tu karneval

Pan Hruška bojuje za noční klid jak se dá. „Sundal jsem jim všechny lavičky, co tady bylo na sezení, bylo v obležení, hluk a kravál. Pískoviště jsme museli zrušit. I na těch rantlech posedávali. Teď sedají na vyvýšené kanály, tak s nimi hraju takovou hru, že jim je jednou do roka natírám vyjetým olejem," popisuje svojí taktiku na odbourávání tradičních míst svádějících k nočnímu hemžení.

"Krásné dny jsou tady každého pátého a dvaadvacátého, to je tady karneval, Rio de Janeiro, akce město nejde spát, to se berou sociálky. To se tady dva dny chlastá, kalí, směje se. No a potom se zase stojí u vchodu a kouří se," směje se Hruška a dodává: „Když budou vyvrácené dveře, nic se neděje, když nepojede výtah, nic se neděje, ale nemám-li schránku poštovní, tak to dokážou zařídit během dne, aby jí měli opravenou. Protože jinak by nedostali, jak oni říkají, čeky na prachy."

„Chyba je, že místo aby se normální nájemníci spojili proti těm, kteří jim tu dělají bordel, žačínají se jebat mezi sebou, že sousedka nevytřela a tak podobně," míní Hruška.

Kocáb viděl vypíglované tiché sídliště

Ovšem chybu podle něj dělá i město Krupka. „Je tady jakási demonstrace a Krupka se den dva před tím tak pígluje jako na vojně za socialismu, když měl přijet nějaký generál. To se i tráva barví na zeleno, aby pak přijel třeba ministr Kocáb a prošel úplně tichým uklizeným sídlištěm a řekl, no hezké sídliště, tady je krásný klid," krčí Hruška rameny.

„Problém je v tom, že tady se těch lidí nezbavíte. Naše právní oddělení vyklidí pro dluhy pět bytů a ti lidé se mi za týden objeví na druhé straně sídliště u tety na návštěvě. Takže oni nevypadnou, oni se jenom sestěhujou do jednoho bytu," popisuje beznaděj bytového družstva Hruška.

Čtěte: Romský strach: Oni nás chtěli vypálit. Černé svině, křičeli

Všudy přítomný je vedle hluku podle něj i „bordel". „Představenstvo družstva rozhodlo, protože tu byl neuvěřitelnej bordel, že jsme najali chlapíka s Avií, stojí strašný prachy, který tady jednou týdně vysbírává bordel kolem popelnic. Oni si tam prostě vyhodí skříň a myslí si, že jí odvezou popeláři," diví se i po letech technik družstva zvyklí na ledasco.

Za úklid platíme jako mourovatí

„A navíc sem jednou týdně dáváme do každé ulice my svoje kontejnery. Družstvo si najalo firmu, ačkoliv je to také věc města. Ta sem postaví v pátek kontejner a on v pondělí není vidět. To si myslíte, že to je hora něčeho. Takže ta firma sem přijede a místo jednoho, naloží tři kontejnery," popisuje Hruška a na důkaz přikládá i fotky. Mimochodem, „sranda" s Avií a kontejnery přijde družstvo z rok na bezmála šest set tisíc korun.

Napsali jsme: Romský chlapče, čím se budeš živit? Odpověď raději nečíst

A tak by se dalo pokračovat dál. Firma opravující výtahy už si přímo v sídlišti zřídila stálou pobočku, protože oprava výtahů je zde dennodenním chlebem. Ačkoliv je ve výtahu přímo telefon, kterým je možno přivolat techniky, nikdo se s tím nepáře a dveře jsou neustále násilně otvírány. Dříve zmíněné vykopávání drátoskel ve vchodových dveřích už pojišťovna družstvu neproplácí. Důvod je prozaický, tím že je drátosklo ve vchodových dveřích, je takzvaně volně přístupné a tudíž nespadající do pojistky.

Procházíme sídlištěm, ze kterého je za hezkého počasí vidět Milešovka. Sídlištěm, které by se mnohým mohlo prostředím do kterého je zasazené zdát malebné, ale... Romové tu představují asi patnáct procent osazenstva. Ovšem těchto patnáct procent představuje pád cen bytů z šesti set tisíc na šedesát tisíc korun.

Kamery poberty neodradí

Družstvo do řady vchodů nechalo namontovat kamerové systémy. Kamera je i ve vchodu, kde je služebna městské policie. Vcházíme do domu a ani nepotřebujeme klíč."V pátek jsme sem dávali novou fabku," ukazuje Hruška prázdný otvor ve dveřích. Ani kamera a ani služebna nezabránila pobertovi, aby si fabku vymontoval.

Čtěte také: Pracovitý Rom: Nesnáším kradení, černej nebo bílej, sekal bych ruce

„To že tady je služebna městské policie, je dílem také naše zásluha," říká předseda družstva. To totiž městu přispívá milionem ročně, aby zde městští strážníci fungovali. „Díky strážníkům tady zřejmě je relativní klid, pokud jde o kriminalitu," dodává Snížek s tím, že nedaleko je „naštěstí" i služebna polici ČR. A tak je na sídlišti „jen" hluk a binec.

SLEDUJEME téma Romové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …