Pánové, o poruchách erekce nemlčte

21.01.2013 0:00

Podle odhadů trpí poruchou erekce v České republice 500 až 800 tisíc mužů. Pouhá desetina z nich však vyhledá odbornou pomoc.

Pánové, o poruchách erekce nemlčte
Foto:
Popisek:

Přitom odborníci mohou pomocí současných léčebných postupů obnovit až 95 % ztracených erekcí. Poruchy erekce lze léčit a předcházet jim pravidelnými preventivními prohlídkami u praktického lékaře. Sexuologové společně s praktickými lékaři nyní vytvořili návod, jak s muži o tomto problému šetrně mluvit a odhalit jeho příčinu."Správně uchopený penis je ale v řadě případů tím nejlepším lékem pro léčbu této disfunkce", informuje sexuoložka Veronika Kuželková.

Mužská erekce je v českých podmínkách tabuizované téma. I proto se muži se svým problémem jen zřídka svěřují svému okolí. „Ostych a neochota mluvit o nedostatcích v sexuálním životě však může mít řadu negativních dopadů na fyzickou i psychickou stránku jedince,“ informuje MUDr. Martin Hollý, sexuolog.

Nezastupitelnou roli při odhalování erektilní dysfunkce hraje především praktický lékař. „Pacient jej navštěvuje dlouhodobě a je mezi nimi vytvořený důvěrnější vztah,“ říká MUDr. Martin Hollý. Během preventivních prohlídek může praktický lékař promluvit s pacientem o problémech s erekcí a odhalit jejich zdravotní příčiny. „Příčinou erektilní dysfunkce může být například kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovka,“ informuje praktický lékař MUDr. Rudolf Červený, Ph.D. Nově má praktický lékař k dispozici také otázky a návod, jak s muži o tomto choulostivém tématu šetrně hovořit.

Návod pro praktické lékaře vznikl ve spolupráci odborníků ze Sexuologické společnosti ČLS JEP a Společnosti pro všeobecné lékařství ČLS JEP. „Cílem těchto doporučení je získat od pacienta ohleduplným způsobem více informací o jeho sexuálním životě, vyhodnotit zjištěné údaje a nabídnout mu vhodné řešení,“ vysvětluje MUDr. Martin Hollý. „Díky správně položeným otázkám může praktický lékař pomoci svému pacientovi ke spokojenějšímu sexuálnímu životu a zároveň včas odhalit některé ze závažných onemocnění. Do řešení problému s erekcí je důležité zapojit i partnerku. Ženy mají aktivnější přístup nejen ke svému zdraví, ale také zdraví celé rodiny a partnera,“ doplňuje MUDr. Rudolf Červený. „Muži mají nyní k dispozici cenově dostupnější léčbu erektilní dysfunkce, což některé z nich může také motivovat k léčbě,“ říká MUDr. Martin Hollý.

Návod pro praktické lékaře obsahuje sedm doporučených otázek, které mohou odborníci položit svým pacientům, aby odhalili možnou erektilní dysfunkci:

1. Máte zkušenost s nedostatečnou erekcí?
2. Je erekce dostatečná k proniknutí do pochvy partnerky?
3. Jak často se tyto problémy vyskytují?
4. Jak dlouho obtíže trvají?
5. Je problematické dosažení erekce, nebo její udržení do vyvrcholení?
6. Všiml jste si, co problémy zhoršuje, nebo zlepšuje?
7. Jak často se objevují ranní erekce
?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …