Papalášové, paničky a milenky. Tak bude prý vypadat Havlův pohřeb

22.12.2011 19:51

Ačkoliv je Václav Havel mezinárodně proslulým představitelem absurdního divadla, to, které se rozpoutalo po jeho smrti, by zrežíroval jen stěží. Pochováváme ho s poctami, které nebyly dopřány ani tatíčkovi Masarykovi, nad jeho rakví promlouvá člověk, kterého nesnášel. Názory na něj jsou cenzurovány jako v nejhlubší totalitě.

Papalášové, paničky a milenky. Tak bude prý vypadat Havlův pohřeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Jen některé média našla odvahu a hlas lidu, nechávají zaznít v plné síle, od extrémně kritických, až po patolízalsky servilní. Selhala i veřejnoprávní Česká televize, která jindy dbá na princip vyváženosti.

Jak je možné, že ČT nedala v hlavních relacích prostor  některým dřívějším Havlovým přátelům z okruhu disidentů, kteří se s ním názorově i lidsky rozešli, často za dramatických okolností? Zcela zamlčen je například vážný konflikt s Karlem Krylem, jemuž nakonec Havel nešel ani na pohřeb. Další kritické názory vyjádřil John Bok a mnozí další. Ale o tom veřejnoprávní média mlčí.

Žantovský: Dá se to pochopit. Ale...


Podle mediálního analytika Petra Žantovského se takový přístup dá v době státního smutku pochopit a tolerovat: „Také v době, kdy zemřel prezident Masaryk, to bylo podobné, tiskoviny byly plné nekritických oslavných článků. Pokud ale v horizontu dvou týdnů nepřijde vlna objektivních a vyvážených komentářů, bude to zlé,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.  

Také karlovarský historik, pedagog a zastupitel Zdeněk Musil (KSČM, jenž na rozdíl od jiných v listopadu 89 nepřevlékl kabát, se svými názory netají:“ Byl to prezident, proto mu patří úcta. Ale je to otázka míry. Když zemřel Gustav Husák, objevila se krátká zmínka v médiích. Tím neříkám, že měl být oslavován jako Havel. Podle mého názoru se Klaus takové pocty jako Havel nedočká.“

 

Cenzura - to by se Havlovi asi nelíbilo


Až směšná je cenzura diskusí v případě některých webů, ty bulvární dokonce manžele Havlovy namísto dřívějšího cupování adorují k nesnesení. Jindy pestrá výměna názorů je buď zcela zastavena nebo vymazávána. Ale i zde leccos probleskne, například v anketě Která Havlova žena  byla lepší? Výsledek hlasování prozrazuje, že drtivě vítězí paní Olga. Z masově sledovaných médií si zatím nejlépe počíná televize Nova, která na rozdíl od fatálního přehmatu České televize (ta v den Havlovy smrti  nasadila jeho nepodařený filmový debut Odcházení), uvedla skvělý dokument Občan Havel. Ten přemýšlivému divákovi nabídl množství impulsů k přemítání.

Jak se zase bude falšovat historie?


Je až neuvěřitelné, jak se liší masová propaganda od skutečně svobodných médií. Například Britské listy zveřejnily hned celou škálu kritických  názorů.  Za pozornost stojí kupříkladu příspěvek Jana Jírovce Odsun Václava Havla do historie. Zamýšlí se nad tím, jak se zase bude falšovat historie, a vyjadřuje přesvědčení, že Václav Havel byl velmi rozporuplný člověk. 

Jírovec v článku  upozorňuje i na další velmi závažný příspěvek, tentokrát od známého amerického novináře Erika Besta, který se v souvislosti s Havlovým odchodem ptá, zda ho trápily výčitky svědomí? Best je v kritice Havla doslova šokující, ale vystihuje podstatu věci:“  Ve výsledku je česká společnost bohužel kontrolována z velké části stejnými lidmi – nebo přinejmenším stejnými typy lidí - jako před rokem 1989...  Havel si zvolil hrát na stejném hřišti s těmito lidmi. Rozhodl se přidat k té sortě, které coby disident tak vehementně oponoval. Když se Havlovi připisuje zásluha za pomoc při integraci České republiky mezi západní země, měla by mu rovněž být dávána částečná vina za negativní důsledky, jež tato integrace s sebou přinesla. Mám tím na mysli zásadní civilizační problémy, jako je diktát mezinárodních bankéřů, globalizace korupce a „humanitární" bombardování zemí s režimy, které nehrají podle stejných pravidel jako Západ.“

Bude to absurdní divadlo?


Jírovec ještě dodává:“ Je škoda, že se  neodhodlal (Václav Havel, pozn. red.) odejít v tichosti bez pompy. A tak, jak se sluší přijedou papalášové s paničkami, či milenkami a budou si natřásat peříčka a klást věnce. Nová moc to nedělá kvůli Havlovi, ale kvůli sobě. Dokonce i použití pohřebních rekvizit z doby TGM je dobře vymyšlené. Lid si popláče, pak se postaví nějaká ta socha, přejmenuje to či ono a bude od něj pokoj.  Bude to absurdní divadlo, na které si vláda nějakou tu miliardu ráda půjčí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…