Papež zaslal k úmrtí Havla dopis. Přečtou jej v chrámu

22.12.2011 12:45

Ani papeže Benedikta XVI. nenechala chladného smrt Václava Havla. Nynějšímu prezidentovi zaslal dopis k úmrtí bývalé hlavy státu a ten pak zazní v pátek v úvodu smutečního obřadu v katedrále sv. Víta.

Papež zaslal k úmrtí Havla dopis. Přečtou jej v chrámu
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Mši budou vedle českých představitelů církve sloužit rovněž zástupci Vatikánu - bývalý velvyslanec a apoštolský nuncius Giovanni Coppa a současný velvyslanec Giuseppe Leanza. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo pražské arcibiskupství.
    

Uvedlo dále, že během bohoslužby bude ze starozákonní knihy Job číst herec Josef Abrhám, který představuje ústřední postavu odcházejícího kancléře v Havlově filmu Odcházení. "Kéž by byla napsána má slova, kéž by byla vyryta do mědi, železným rydlem do olova, navěky vtesána do kamene," zazní mimo jiné z knihy Job.
    

Mši bude vést Duka

Mši bude vést pražský arcibiskup Dominik Duka. Smuteční promluvu v posledním rozloučení bude mít pomocný biskup pražský a Havlův přítel Václav Malý. Česká filharmonie, kterou bude dirigovat Jiří Bělohlávek, a Pražský filharmonický sbor budou rámovat obřad Dvořákovým Requiem. Při liturgických zpěvech bude účinkovat Pražský katedrální sbor.
    

Smuteční obřad ve svatovítské katedrále začne v pátek ve 12:00. Státního pohřbu se zúčastní čeští politici i špičky světové politiky a přátelé někdejšího prezidenta. Havel zemřel v neděli ve věku 75 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…