Parkanová už to bude mít sečtené. Poslanci ji asi ke stíhání vydají

10.07.2012 15:31

Nad Vlastou Parkanovou (TOP 09) se stahují mračna. Sněmovna ji totiž s největší pravděpodobností vydá k trestnímu stíhání a to kvůli nákupu letadel CASA. Hlasovat o jjeím osudu budou poslanci ve středu odpoledne. Vyplynulo to z dnešního jednání sněmovny a jejích poslaneckých klubů.

Parkanová už to bude mít sečtené. Poslanci ji asi ke stíhání vydají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně PS PČR Vlasta Parkanová

Pro vydání Vlasty Parkanové policii budou podle zjištění ČTK hlasovat i někteří poslanci její vlastní strany a koaliční ODS. Poslanci TOP 09 i ODS budou mít v této věci takzvané volné hlasování, budou se tedy rozhodovat každý za sebe. Opoziční ČSSD, KSČM a VV jednoznačně chtějí policejní žádosti o vydání exministryně obrany vyhovět.

Policie podezírá nynější místopředsedkyni dolní komory ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. Vydání Parkanové ke stíhání dnes sněmovně doporučil její mandátový a imunitní výbor.

"My jsme se rozhodli pro volné hlasování, to znamená, že každý z našich poslanců a poslankyň se rozhodne individuálně," řekl ČTK předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vedení klubu prý nezjišťovalo, kolik poslanců ODS bude pro vydání Parkanové. Například zástupkyně ODS v mandátovém a imunitním výboru Ivana Weberová ale doporučila vydání Parkanové s tím, že nezjistila nic, co by ukazovalo na politickou objednávku v případu.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky není sněmovna od toho, aby hodnotila důkazy a nahrazovala práci státních zástupců a soudců. Kauza kolem letounů CASA je podle něj komplikovaná a nákup byl jednoznačně podezřelý. Jediná možná cesta jak se v kauze obhájit, je podle Sobotky před nezávislým soudem.

"Každý hospodář si musí položit otázku, proč jsme vydali čtyři miliardy korun za nákup letadel, která ještě ČR nepotřebovala. Znamenalo to zadlužení státu mnohem dříve. A to nekladu otázku, proč tak učinila vláda v poslední den své existence," uvedl dnes předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Jsem přesvědčen, že každý poslanec by měl hlasovat pro vydání paní Parkanové, neboť státu vznikla škoda ve výši téměř tři čtvrtě miliardy v resortu, za který byla odpovědná. Pokud by nebyla vydána, znemožní se jednou provždy vyšetření této velice závažné kauzy," uvedl předseda VV Radek John.

Kalousek zopakoval: V té žádosti jsou objektivní lži

A jak bude hlasovat TOP 09? "Nikdo z nás na klubu TOP 09 nepochybuje o tom, že v té žádosti jsou objektivní lži. Ony tam skutečně jsou a je možné na ně ukázat. Někteří poslanci mají ovšem problém s imunitou jako takovou. Ti budou pravděpodobně hlasovat pro vydání," řekl po jednání poslanců TOP 09 místopředseda strany Miroslav Kalousek. Kolik členů poslaneckého klubu TOP 09 podpoří vydání Parkanové nechtěl odhadovat, bude to podle něj menšina.

Kalousek prohlásil, že pokud sněmovna nakonec Parkanovou k trestnímu stíhání vydá, navrhne úplné zrušení poslanecké imunity. "Nikdy jsem se nesetkal s žádostí, kde jsou napsány zcela nezpochybnitelné lži, na které mohu ukázat, a říci, že je to lež. Pokud přesto nemá platit ochrana nezávislosti proti policejní šikaně, ať ten institut vůbec neexistuje, pak postrádá jakýkoliv smysl," řekl.
    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …