Paroubek: Nechutné chování Dienstbiera mrazí Švejnarovy šance na Hrad

13.05.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda NS-LEV 21 a expremiér Jiří Paroubek prozradil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, jak se nyní dívá na ambice kandidátů v přímé prezidentské volbě, přičemž favorita vidí, i díky laxnímu postoji sociální demokracie, v „politickém důchodci“ z Vysočiny Miloši Zemanovi. Kromě toho si ale Jiří Paroubek troufl zatipovat i na poli mimo politiku; čeští hokejisté na aktuálním mistrovství světa budou podle něj brzy balit kufry.

Paroubek: Nechutné chování Dienstbiera mrazí Švejnarovy šance na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Rozhovor s Jiřím Paroubkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Vsadil byste si na některého z prezidentských kandidátů?
Pokud by šlo o vysoký kurz a měl bych možnost vydělat slušné peníze, tak bych si určitě dneska vsadil. Za měsíc může být situace úplně jiná, protože reálie v politice se mění neustále, v tuto chvíli to vypadá, že pan Švejnar tak trochu přešlapuje na místě a možná neví jak dál, nebo to ví, ale nechce to říct. To nejcennější, co v politice máte, je čas a Jan Švejnar ho ztrácí. Hlavní střetnutí se nakonec uskuteční mezi pravicovým a levicovým kandidátem. Jan Fischer bude nepochybně kandidátem pravice a bude tu třeba právě někoho i na levici. Když se nyní ČSSD jak díky Švejnarově váhání, tak i díky nechutnému chování pana Dienstbiera podařilo zmrazit prezidentské šance Jana Švejnara, začíná být nepochybně černým koněm soutěže Miloš Zeman. A já se docela těším na tu situaci, kdy se Luboš Zaorálek nebo Bohuslav Sobotka budou muset před druhým kolem rozhodnout, zda podpoří kandidáta pravice, Jana Fischera, nebo kandidáta levicových a levostředových sil, kterým bude nejspíš Miloš Zeman.

Jste si tímto scénářem opravdu tak jistý?
Platí to v tuto chvíli. Možná, že za měsíc udělá Miloš Zeman tři čtyři politické chyby, nebo řekne, že se vrací na Vysočinu objímat stromy. Možná se ještě vynoří někdo nový a všechno bude jinak. Myslím ale, že nikdo z těch kandidátů, jak se rýsují, tedy ani Luboš Zaorálek ani Zdeněk Škromach, nebudou tak silní, aby mohli Miloši Zemanovi čelit.

Chcete naznačit, že se říká, že by pan Zaorálek či pan Škromach měli být prezidentskými kandidáty?
Jako předseda ČSSD jsem se snažil lidi sjednocovat. Po mém odchodu, a chlapci se na to celých pět let asi velmi těšili, se ČSSD zcela vědomě rozděluje. Na Jiřím Dienstbierovi se tedy neshodnou a přidají mu ještě druhého a možná třetího, načež se následně rozdělí a rozhádají. A upřímně, pokud by se i nakonec shodli na jediném kandidátovi, tak formátu Miloše Zemana nikdo z nich ani náhodou nedosahuje a to si musí uvědomit. Propásli zkrátka příležitost vyhrát v prezidentské volbě s aspoň částečně svým kandidátem, kterým mohl být Jan Švejnar.

Skoro bych se s vámi nakonec i vsadil…
Víte, jak to je… V tuto chvíli to analyzuji takto, ale za měsíc skutečně může Miloš Zeman udělat několik hrubých politických chyb, nebo říct, že ho bolí palec víc, než je jeho touha pomoci této zemi. Může se stát cokoliv, ale v tuto chvíli to vidím takhle.

Když si pročítám diskuze občanů pod články na ParlamentníchListech.cz, nevypadá to, že by měl Miloš Zeman takovou podporu. Čtete si někdy na internetu diskuze pod články?
Jedná se o specifickou skupinu lidí a myslím, že řada těch lidí to ani tak nemyslí. Oporou Miloše Zemana jsou a budou trochu jiní lidé než ti, kteří píší do diskuzí na ParlamentníchListech.cz. Základní analýza je ale v tom, jak už jsem říkal, že proti sobě budou stát dva kandidáti – pravice a levice. Jan Fischer bude chvíli popírat, že je kandidátem pravice a bude říkat, že je kandidátem celého národa, což mu už nebude nikdo baštit. Miloš Zeman, protože je politický analytik a tyto věci umí, ví naopak přesně, co v jakém okamžiku říkat. Je to přirozený politický lídr. Pokud se nevzpamatuje Jan Švejnar a zejména lidé kolem Jana Švejnara, aby ho trochu postrčili do pozice Fischerova kontrakandidáta, bude jím Miloš Zeman a ten je schopen vyhrát.

Je možné říct, že jste se s Milošem Zemanem smířili?
To je spíš otázka na Miloše Zemana, protože já tyto věci nevidím osobně. Vidím ale, co může pomoci této zemi a jsou to podle mě Miloš Zeman a Jan Švejnar spíše než lidé jako Jan Fischer nebo Tomio Okamura, při vší úctě k nim. Mám k nim politicky dále a kromě toho si myslím, že nemají tu kvalifikovanost, o které jsem mluvil.

Dá se Miloši Zemanovi věřit, je to fajn chlap?
Pokud se s ním na něčem dohodnete, což ale může být dosti bolestivé, pokud si s ním na něco podáte ruku, tak to platí. Mně osobně je sympatický, byť mě v minulosti často pronásledoval. Já ale, jak už jsem zmínil, neberu tyto věci osobně, a proto jsem myslím v politice taky něčeho dosáhl.

Možná bych vám mohl nabídnout ještě jednu drobnou sázku. Co říkáte na naše hokejisty, vrátím se ze Skandinávie se zlatými medailemi?
Nechci být defétista, ale myslím že tohle mužstvo není nějak skvěle poskládané…

Chybí tam Jágr, co?
Myslím, že lidé by měli být v určitém okamžiku tak soudní jako právě Jaromír Jágr, který se po těžké sezóně a zklamání, kdy se mu nepodařilo s Filadelfií získat Stanley Cup, rozhodl turnaje nezúčastnit. Je to jeho rozhodnutí a asi ví, proč to dělá. Přínosem může být určitě Martin Erat, což se uvidí hned v utkání s Ruskem. To bude zápas pravdy. Jak jsem ale zatím naše hochy viděl, tipuji, že se budou vracet po čtvrtfinále.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…