Paroubek chce být ředitelem zeměkoule, tvrdí Svoboda

13.03.2010 13:00

Lidovecký šéf tvrdí, že sociální demokraté jeho partaji vykrádají program, ekozakázkami a pražskou Opencard se prý jako první zabývali právě lidovci.

Paroubek chce být ředitelem zeměkoule, tvrdí Svoboda

Předseda KDU-ČSL zhodnotil zahajující projev programové konference ČSSD v Teplicích, který přednesl šéf strany Jiří Paroubek. Svoboda označil řeč za zdařilou, ale zbytečně „sociálnědemokratickou".

Podnikatelé potřebují podporu státu

Nelíbí se mu hlavně jistá nedůvěra ke střednímu stavu, která je z projevu cítit. Podle lidoveckého předsedy by měl být člověk svobodný a podnikatelé musí cítit podporu státu. To se ale prý neslučuje s Paroubkovým voláním po regulacích a postojem ,,já jsem ředitelem zeměkoule a budu vše řídit‘‘.

Svoboda také předsedovi socialistů vytkl populismus a podbízení. To vidí konkrétně ve 13. důchodech a plošném rušení poplatků u lékaře. Lidovci se naopak chtějí vydat cestou boje proti korupci ve veřejných zakázkách, což znamená například prověřit všechny výběrové komise.

Znárodňování nepřipadá v úvahu

Lidovecký předseda rovněž odmítl plány sociální demokracie na síť neziskových nemocnic. „Akciové společnosti nemůžete nutit, aby se staly neziskovými. Nelze to slibovat, aniž by to udělali násilím," vysvětlil.

Lidovci si ale podle slov svého předsedy dovedou spolupráci se sociální demokracií představit, případná koalice se ale nesmí opírat o přeběhlíky a komunisty.

Občanští demokraté jsou tvrdší

Petr Gandalovič z ODS si při hodnocení projevu Jiřího paroubka vůbec nebral servítky. Šlo prý o odstrašující projev plný lží a nesplnitelných slibů. Kdyby sociální demokraté vládli, bude to rozvrácení veřejných financí. Občanskodemokratický místopředseda také varoval před proplácením prvních dní nemocenské, které paroubek slibuje. Díky tomuto opatření prý klesla nemocnost o 10 procent. Gandalovič také označil za nereálně prohlášení Bohuslava Sobotky (ČSSD), že v roce 2013 sestaví rozpočet s deficitem pod 3 miliardy HDP.

ODS se také slovy Petra Gandaloviče ostře vymezila proti regulacím cen energie a plynu. Ze strany ČSSD jde prý jen o populistický výpad proti ikonám kapitalismu. Taková politika je podle místopředsedy ODS možná pouze v případě vystoupení z EU. 

Daně nezvedat

Stejně tak považují občanští demokraté za chybu zvyšování daní pro fyzické a právnické osoby. Podle Gandaloviče je to v souvislosti s krizí jako „když šlápnete na brzdu u auta, které se rozjíždí." ODS se kloní k názoru ekonomů, že daňové zatížení je možno zvedat až po stabilizaci ekonomiky.

V závěru ODS dodává, že řada sociálnědemokratických slibů z krajských voleb zůstala nesplněna, například jde o převod akciových nemocnic zpět do rukou státu. paroubek si prý naopak pochvaluje, jak dobře fungují soukromá lékařská zařízení v Ústeckém kraji.

Více:
ONLINE konference ČSSD
Konference OBRAZEM

Projevy:
Projev Jiřího Paroubka
Projev Bohuslava Sobotky
Projev Milana Urbana
Projev ministra Peciny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …