Paroubek hrozí odchodem z ČSSD. Přeběhlíku, syčí strana

20.05.2011 7:58

AKTUALIZOVÁNO Jiří Paroubek uvažuje o změně stranického dresu. Má smělý plán, a sice vzkřísit Českou národní socialistickou stranu (ČSNS 2005). V rozhovoru pro Lidové noviny se k tomu přiznal sám Paroubek a potvrdil tak několik měsíců trvající spekulace, které dříve odmítal. Místopředseda ČSSD Michal Hašek doufá, že v případě odchodu ze strany se Paroubek vzdá poslaneckého mandátu.

Paroubek hrozí odchodem z ČSSD. Přeběhlíku, syčí strana

„Vidím výzvu, která se rýsuje, tedy dostat do sněmovny historickou stranu spjatou s Edvardem Benešem," potvrdil Paroubek spekulace, že uvažuje o vstupu do mimoparlamentní strany. O jeho vstupu do strany již před časem hovořil bývalý člen ČSSD a dnešní člen vedení strany Jiří Vyvadil.

"Jsem s Jiřím ve spojení dvakrát týdně a on o našem projektu ví, ovšem je to jeho rozhodnutí, a to nemohu předjímat. Nás by rozhodně potěšila jeho podpora i jako nezávislého kandidáta," sdělil Vyvadil již v březnu ParlamentnímListům.cz. Tehdy expředseda ČSSD podobné úvahy odmítal.

Napsali jsme:
Paroubek zvažuje odchod z ČSSD. Víme kam
Paroubek, tvůrce levicové TOPky? Nesrovnávat, žádá Kalousek

Vedení ČSSD se Paroubkovy plány moc nezamlouvají. Bohuslav Sobotka ještě před týdnem tvrdil, že by rád viděl Paroubka na ministerstvu financí v nové stínové vládě ČSSD, kterou má představit koncem května.

K tématu:
Paroubek by mohl řídit finance. Stínové. Hašek nevěří

„Doufám, že si Jiří Paroubek uvědomuje, že byl zvolen za ČSSD, má mandát za ČSSD a sám byl v minulosti velkým kritikem přeběhlíků," uvedl na adresu Paroubka pro Lidové noviny místopředseda Lubomír Zaorálek.

Je frustrovaný, nepřekvapil

To hejtman Moravskoslezkého kraje Jaromír Palas Paroubkovým přestupem překvapen není. „Já jsem jsem přesvědčen, že takovýto krok ze strany Jiřího Paroubka je způsoben obrovskou frustrací z toho, že se nestal premiérem a že propadl ve volbách. Já jsem v zásadě tento krok očekával," reagoval pro ParlamentníListy.cz na možný Paroubkův přestup Palas, který patří do stranického křídla Paroubkova odpůrce Michala Haška.

Palas si nemyslí, že by měla ČSSD expředsedovi nabízet nějaký viditelnější post ve straně, aby si jej udržela. „Pokud se Jiří Paroubek nějakým způsobem objeví v sestavě Slávka Sobotky - podotýkám, že to je výsostné právo předsedy Sobotky, vytvářet si tým - tak to bude mít za důsledek úbytek hlasů pro sociální demokracii," konstatoval Palas.

ČSSD si to u Paroubka rozházela před březnovým sjezdem strany, na který podle jeho vlastních slov nedostal důstojnou pozvánku. Lubomír Zaorálek ale připouští, že by byl pro stranu Paroubkův odchod velkou ztrátou, protože se ve sněmovně značně podílí na postojích ČSSD.

Sám Jiří Paroubek vidí v přestupu do ČSNS 2005 velkou výzvu. Rád by totiž prý dostal do sněmovny historickou stranu Edvarda Beneše, jejíž členem byl celých šestnáct let.

...jistě se vzdá mandátu 

Místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek připomíná podobně jako Zaorálek, že Paroubek sám jako předseda strany bojoval proti přeběhlictví.

„Pokud si vzpomínám, hovořil o odchodu poslanců Pohanky a Melčáka o možné změně ústavy, která by znamenala ztrátu mandátu v případě odchodu poslance z politické strany, za kterou kandidoval. Pokud nyní skutečně uvažuje o odchodu z ČSSD, jistě by v takovém případě nepopřel sám sebe a rezignoval by on sám na poslanecký mandát, který získal jako lídr ČSSD v Ústeckem kraji," míní Hašek.

Prohlášení Michala Haška ZDE

Podle něj se Jiří Paroubek se sám rozhodl loni rezignovat na funkci šéfa ČSSD. „Stejně tak případný odchod ze strany po více než dvaceti letech je jeho osobním rozhodnutím a nesouvisí podle mne nijak s programovými hodnotami strany. Respektuji výsledky, kterých pod vedením Paroubka strana zejména v letech 2006-2008 dosáhla. Současně nicméně věřím, že se ČSSD s jeho případným odchodem vyrovná," dodal Hašek pro ParlamentníListy.cz.

Špatné příklady: Zemanovci a Věci veřejné

Paroubek ví, že po případném přestupu do ČSNS 2005 ho čeká mnoho práce. „Ta strana prakticky neexistuje, má jen ty nejvěrnější, kteří přežili posledních dvacet let. Pokud nemá o mé služby ČSSD zájem, tak se budu ohlížet jiným směrem," řekl s dodatkem, že zakládat novou stranu neplánuje. Má už ale jasný plán, kudy na znovuoživení strany jít. Poučení vidí v neúspěchu Věcí veřejných a Zemanovců, kterým vytýká absenci jakési základní ideje, kterou by strany prosazovaly.

„Příliš z toho čouhá, že ti lidé chtějí získat politickou moc, což se sice předpokládá, ale mělo by to být prostřednictvím boje idejí. A ty u těchto stran postrádám," vysvětlit s tím, že jeho případný vlastní projekt musí být ideový a programový. Rád by také do svého týmu přilákal kvalifikované lidi, které by ale nerad hledal v současné vysoké politice.

„Problém politických stran je stále stejný. Ty strany mají neprostupnou vrstvu oligarchie, jakýsi špunt mezi okresy a kraji, kde si hlídají pozice a už mají rozdělené, kdo kam bude kandidovat a o žádné ideje vlastně nejde," prohlásil na adresu stávajících politiků. Rád by do české politiky přivedl lidi, kteří budou brát svou pozici jako službu veřejnosti.

Čtěte také:
Paroubek: Říkal jsem vám to. Věděli jste, co jsou VV zač  

reklama

autor: jhe, ova

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…