Paroubek má přestoupit na státní svátek. Věc se však komplikuje

13.09.2011 11:01

O tom, že expředseda ČSSD Jiří Paroubek skutečně odejde ze sociální demokracie a vstoupí do ČSNS 2005, ParlamentníListy.cz již psaly minulý týden. Důvodem rozhoupání Paroubka je možná to, že oranžoví straníci nedávno odvolali Paroubkova spojence Petra Bendu z Rady Ústeckého kraje. A to Paroubka naštvalo. Nyní přichází MfD s tím, že Paroubek chystá přestup do ČSNS již brzy – buď 28. září, nebo 28. října. Tedy v den některého ze státních svátků.

Paroubek má přestoupit na státní svátek. Věc se však komplikuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Podle zjištění serveru iDnes.cz chce bývalý premiér oznámit svůj odchod ze sociální demokracie právě během některého ze státních svátků. V nejbližší době ale přicházejí na řadu je dva - 28. září, nebo 28. října.

SLEDUJEME téma: Paroubkova nová strana

„Proč chce Paroubek ze svého přestupu, o kterém se už nějakou dobu mluví, udělat historickou událost, není jasné. Vedení strany by se nicméně o jeho rozhodnutí mělo dozvědět předem, potvrdil jeden z Paroubkových spolupracovníků," napsala k tomu Mladá fronta Dnes (MFD).

Podle deníku by sice Paroubek vybudoval stranu na fungujících základech ČSNS 2005, ale její název by zřejmě změnil.

MfD také připomíná, že sociální demokracii by spolu s Paroubkem  řekl sbohem i hokejista a poslanec Jiří Šlégr. „Udělám to, co udělá Jiří Paroubek. Jde o to,,že on mě do ČSSD přivedl," sdělil nedávno Šlégr.

K tématu:

Deník také připsal, že Paroubek se za pár týdnů také chystá vydat své politické paměti. Rukopis Plnou parou v politice má 300 stran. „Název zřejmě odkazuje na slogan Plnou Parouback, který lidí nosili na tričkách poté, co Paroubkova vláda rozprášila sraz technařů Czech Tek 2005," dodala k tomu MfD.

Po Paroubkovi v ČSNS moc netouží

Co se týče přestupu Paroubka do jiné strany, tak Lidové noviny (LN) dnes naopak poukazují na to,  že po Paroubkovi v ČSNS nějak zvláště netouží. „Programově se lišíme," přiznal předseda Karel Janko.

„Rozhodne se 8. října, kdy budeme o přijetí pana Paroubka hlasovat na Ústřední radě ČSNS 2005. Ta je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy. Programovou shodu jsme ale příliš nenašli," uvedl pro LN dále Janko.

Že ale o Paroubka skutečně straníci ze ČSNS příliš nestojí, potvrzuje třeba i bývalá místopředsedkyně pražské organizace ČSNS 2005 Jessica Horváthová.

„Byla jsem dlouholetou členkou, ale kvůli vyjednávání a možnému příchodu pana Paroubka jsem ze strany nedávno vystoupila. Ten plán si vymyslelo předsednictvo. Chtěli, aby jim Paroubek přitáhl peníze a pár poslanců. Ale ČSSD byla v minulosti několikrát proti ČSNS, a proto jsem se s tím nemohla ztotožnit," řekla pro LN Horváthová.

Čtěte také:

Deník také poznamenává, v čem jsou programové odlišnosti stran. Například v názorech na EU. Zatímco ČSSD se k unijnímu spojenectví staví kladně, ČSNS 2005 se proti němu vymezuje.

Že by ale programové neshody byly tím, co přestup Paroubka brzdí, to vylučuje mluvčí ČSNS Jiří Pondělíček. Podle něj totiž nelze rozhodně mluvit o zásadních stranických neshodách.

Samotný Paroubek se podle LN ke svému novému angažmá vyjadřovat nechce. Na otázku, jak to vypadá s případným usmířením s ČSSD a zda je pravda, že s představiteli ČSNS 2005 narazil na programové neshody, odpověděl pouze: „Ani jedno, ani druhé není."

LN nakonec připomněly, že ve znaku strany, která byla založená na konci 19. století jako protiváha tehdejší ČSSD, je brk zkřížený s kladivem. Členy byli například prezident Edvard Beneš nebo Milada Horáková.

Přemýšlí o pozici hejtmana v Ústeckém kraji

O tom, že Paroubkovo rozhodnutí v přestup do ČSNS 2005 urychlilo odvolání Paroubkova spojence Petra Bendy z Rady Ústeckého kraje, ParlamentníListy.cz již psaly.

„Ústecký kraj je taková podivná lokalita. ODS, ČSSD a Severočeši jsou tam obrovsky provázaní a zkorumpovaní. O mně se dá říct ledacos, ale ne to, že bych byl zkorumpovaný. A bojí se, že se tam stanu hejtmanem za ČSNS 2005 a korupci vymýtím," prohlásil pro ParlamentníListy.cz tehdy Paroubek. Sice neodpověděl na otázku, zda opravdu do mimoparlamentní strany zamíří, ale z jeho slov je to zřejmé.

Navíc Parobkův odchod potvrdil minulý týden jeden z mužů, kteří jsou Paroubkovi nejblíže. "Chce vedení ČSSD ještě chvíli napínat a vzbudit mediální zájem, ale jeho rozhodnutí je nezvratné," sdělil redakci.

„Jiří přemýšlí o pozici hejtmana v Ústeckém kraji. Logická volba, jak si životaschopnost našeho spojení vyzkoušet, by byl právě ústecký region. Jednak tam má Paroubek dobrou pozici, jednak je tam dost sociálních demokratů, kteří by se k nám mohli přidat," dodal k tomu šéf ČSNS Karel Janko a potvrdil tak to, co Paroubek naznačil.

K tématu:

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…