Paroubek o zrádcích, kteří pomohli Klausovi. Čtěte z jeho díla

16.09.2011 7:48

UVNITŘ CELÁ KAPITOLA Jiří Paroubek vydá na začátku října knihu „Plnou parou v politice“. ParlamentníListy.cz získaly z knihy ukázky. Ve svých politických pamětech bývalý premiér přibližuje nejvýznamnější události, momenty a osobnosti, se kterými přišel do styku během svého politického působení od roku 1989 až do současnosti. Autor hovoří převážně o politice, o různých známých osobnostech, ale nebrání se ani soukromým tématům. Jisté je, že některým lidem se moc nebude líbit, co se o sobě dočtou.

Paroubek o zrádcích, kteří pomohli Klausovi. Čtěte z jeho díla
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Paroubek na křtu své knihy s chotí a bývalým rakouským kancléřem Alfredem Gusenbauerem

V kapitole nazvané „Přeběhlíci", kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, Paroubek přibližuje za jakých okolností opustili poslanci Pohanka, Melčák a Snítilý a Wolf ČSSD. Všichni měli máslo na hlavě a báli se vydírání. Díky tomu byl podle expředsedy ČSSD zvolen podruhé prezidentem Václav Klaus.

Chtěli uplatit Ploce

„Již atak Pitrova řidiče Šrytra, který přišel těsně po volbách za poslancem ČSSD Pavlem Plocem s nabídkou úplatku 5 milionů Kč za přeběhnutí na stranu vlády, ukázal pracovní metodu, kterou chce náš protivník použít. O pár týdnů později mě upozornila na snahu přetáhnout ji na stranu pravice poslankyně ČSSD Hana Šedivá. Byl jsem jí vděčný, že zůstala věrná našim barvám, byť zřejmě dostala finanční nabídku z říše snů," píše Paroubek.

Již zveřejněná ukázka:
Paroubek poděkoval exmanželce: Díky za velkorysost, napsal v knize

K minulé knize:
RECENZE knihy Český Watergate

Paroubek píše o tom, jak v letech 2006 až 2008 vypadli z poslaneckého klubu ČSSD čtyři poslanci, jako první Pohanka.


„První z našeho klubu ve sněmovně odešel poslanec Pohanka. Důvodem jeho odchodu byly prý finanční nesrovnalosti v nějaké investiční akci v době, kdy byl ředitelem brněnské Nemocnice sv. Anny. Údajně mu hrozilo trestní stíhání a on dal přednost svému bezpečí, což bylo podmíněné ztrátou stranického dresu. Upřímně, pokud v naší zemi neexistuje pluralita médií a pokud média jsou ochotna přikrýt nemorální chování části politické elity a pokud to je ve prospěch pravice a pravicové vlády, je důsledné uplatňování principu presumpce viny vůči poslancům a dalším politikům ČSSD, které jsem zavedl uvnitř této strany jako nástroj modernizace, trochu nesmyslné," vysvětluje Paroubek.

K tématu:
Potvrzeno. Paroubek odchází z ČSSD
Šlégr stojí za Paroubkem: Kam jde Jiří, tam jdu já
Paroubek má přestoupit na státní svátek. Věc se však komplikuje

Melčákův syn dostával vládní zakázky

Další z přeběhlíků Melčák, podle Paroubka měl také své důvody. Koupil si byt za čtyři miliony a stavební firma jeho syna dostávala zakázky od Topolánkovy vlády.

Poslanec Melčák byl rovněž zcela praktický muž. Krátce po skončení volebního období 2006-2010 si Melčák koupil jistě z naspořených peněz byt za 4 miliony Kč. Stavební firma jeho syna prý získávala za Topolánkovy vlády zakázky v míře nebývalé. Faktem je, že Pohanka odešel ze sněmovny již v závěru roku 2008. Melčák zůstal a byl tím poslancem, který ještě přihrál Ústavnímu soudu svou stížnost na zkrácení volebního období, díky níž došlo  zrušení termínu říjnových předčasných voleb. Zapojil se tak do neuvěřitelné šarády nehodné demokratického státu. Určitě zcela nezištně."

Celá kapitola z knihy J. Paroubka ZDE

Wolf ukradl miliony z evropských fondů

Snítilý podle Paroubka v minulosti spolupracoval s Vojenskou kontrarozvědkou a byl tak lehkým cílem k vydírání. „Přeběhl na druhou stranu při prezidentské volbě. Již v knize Miloše Zemana je uvedeno, jak za ním jak předsedou ČSSD přišel předseda jedné krajské organizace ČSSD a řekl mu, že v průběhu základní vojenské služby spolupracoval s Vojenskou kontrarozvědkou (VKR). Byl to nejspíš právě Snítilý. Stačilo pak jenom dát tip našim protivníkům, anebo aby si sami přečetli knihu bývalého předsedy. Ostatně podobné informace mohl Langer a obecně stratégové ODS získat i z Žáčkova Ústavu pro studium totalitních režimů...," popisuje Paroubek.

Posledním z přeběhlíků byl poslanec Wolf, který podle Paroubka ukradl miliony z dotace evropských fondů. „Když jsem po jeho přeběhnutí viděl materiál kontrolního orgánu Ministerstva životního prostředí, pochopil jsem. Ten člověk ukradl miliony korun z dotace z evropských fondů, kterou dostala jeho rodinná firma. Musím říci, že tak primitivní malverzace vysokoškolského docenta mě šokovala. Nevím, na co spoléhal. Uvidíme, jak dopadne jeho soud," uvádí Paroubek.

Paroubek píše dál

Plnou parou vpřed je již třetí kniha, kterou bývalý předseda ČSSD bude v letošním roce křtít. Nejprve vyšla v červnu publikace Paroubkových vzpomínek na setkání a jednání s předními světovými státníky s názvem „Ve službě republice". 

Měsíc na to vyšel „Český Watergate", což je Kubiceho zpráva komentovaná Paroubkem a vysvětlující některé souvislosti. Na dalších dvou knihách Paroubek pracuje.  Další kniha je spojena s Paroubkovým odchodem z ČSSD a především jeho vstupem do České národně socialistické strany. Politik totiž mapuje dějiny národních socialistů. "V současné době pracuji s mladým historikem Petrem Duchoslavem na „Stručných dějinách českých národních socialistů". Větší část této publikace, která vyjde po prázdninách, je již hotová. A i když se nejedná o definitivní text, může jít pro řadu lidí o zajímavý informativní materiál. Vybrané úryvky budu pravidelně publikovat na portálu Vaše věc," říká Paroubek.

Ministrana a Paroubek? Proč ne

V současné době se o exšéfovi ČSSD hovoří zejména v souvislosti s jeho budoucí kariérou. Plánuje totiž zřejmě vstup do strany ČSNS 2005. Spolu s ním by do partaje mohli vstoupit i další sociální demokraté, třeba někdejší špičkový hokejista Jiří Šlégr.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

I pokud by přestoupil pouze Paroubek, získala by nyní velmi malá ČSNS 2005 alespoň jednoho poslance.

Zeman: Číst to nebudu

ČSNS 2005 je partaj, jež vznikla odštěpením od České strany národně sociální. Obě strany se tak nyní přetahují o historii. Původní stranu kdysi reprezentoval prezident Edvard Beneš.

Ve své nové knize se Parubek z politiků prý zmíní kromě Bohuslava Sobotky třeba i o Miloši Zemanovi. Ten stejně jako současný šéf ČSSD z Paroubkova počinu radost nemá.

Zeman knihu prý číst nebude, Sobotka Paroubkovi vzkázal, že by paměti bylo dobré psát s větším odstupem.

Sám Paroubek se ale mediálními výroky nehodlá trápit. "Však oni si to přečtou, i když říkají, že ne," komentuje je lapidárně.

Kolegové: Paroubka číst nebudeme. Paroubek: Ale budou

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…