Paroubek soptí. Na chudé lidi není, na katolickou církev se miliardy najdou

12.01.2012 17:53

Ač je Jiří Paroubek sám věřící, ostře se proti restitucím vymezuje. Navíc prý pomohou pouze katolické církvi, ostatním naopak bude hrozit zánik. Podle Paroubka hrozí, že se vrátí doba před josefínskými reformami.

Paroubek soptí. Na chudé lidi není, na katolickou církev se miliardy najdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Církevní restituce, které se podařilo prosadit Nečasově vládě i díky Věcem veřejným, se vůbec nelíbí opozičním stranám. Varují před tím, že se tak, jako vše, dotknou především občanů této země, přestože ministr financí MIroslav Kalousek ujišťuje, že se to lidí vůbec nedotkne. Po sociálních demokratech, komunistech se vyjádřila i nejmenší a nejmladší parlamentní strana NS – LEV 21.

Vše o církevních restitucích čtěte ZDE

Miliardy se někde projevit musí

Paroubek nevěří, že by se církevní restituce občanů nijak nedotkly. „Ty miliardy se pochopitelně někde projevit musí. Není si těžké spočítat, že vzhledem k inflaci půjde o nějakých sto miliard, to představuje tedy zhruba tři miliardy  ročně a to není částka, která by se v rozpočtu mohla ztratit. S tímto pojetím restitucí pochopitelně nesouhlasím. Ukazuje to, pro koho vznikla a komu slouží tato vláda. Na obyčejných lidech se musí šetřit, na restituce pro katolickou církev se musí peníze najít ber, kde ber,“ řekl Paroubek pro ParlamentníListy.cz.

Církve nepotřebují majetky

Paroubkovi také vadí, že na sebe vláda bere závazek na třicet let. „Nečasova vláda tu určitě za třicet let nebude a předpokládám, že další vlády budou muset hledat, jak situaci řešit. Pro nekatolické církve to bude znamenat ztrátu a bude jim hrozit zánik. Katolická církev získá ohromné majetky a může dojít k tomu, že se vrátíme do doby před josefínskými reformami. Osobně si myslím, že církve nepotřebují majetky, ale co jim patřilo, by se vrátit mělo. Vracet by se však mělo jen to, co bylo zabaveno po komunistickém puči,“ sdělil Paroubek.

Půjde o sto miliard

Dosavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9  až 96,24 miliard korun. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Prvních 17 let v období, kdy se bude majetek církvím vracet, by ještě stát církve částečně finančně podporoval - a to částkou 1 miliarda a 400 milionů korun ročně. Tato částka se ale bude postupně snižovat - počínaje čtvrtým rokem o 5 procent ročně.

Stanovisko NS – LEV 21

1. Vládní koalice předvedla české veřejnosti jednu ze svých pravidelných etud – hru na hrozící rozpad koalice v důsledku kvazi principiálního sporu s náhle znovu objevenou odpovědností koaličních stran vedoucí k záchraně vlády. Tyto opakované etudy jsou již poněkud nudné a zejména směšné. Strana VV svou novou „akcí“, trapným virtuálním útokem na restituce a jejich následnou plnou podporu přesvědčuje, že nedorostla vládní odpovědnost a to diskvalifikuje v očích veřejnosti i její vládní partnery.

2. Prosazování vysokého finančního plnění v rámci církevních restitucí vládou v čase recidivy hospodářské recese považujeme za neodpovědné, protilidové a odporující zájmům českého národa. Vláda nemluví pravdu, když tvrdí, že za třicet let církvím zaplatí „pouze“ 59 mld. Kč „náhrad“. Do této částky bude promítnuta rovněž cena peněz (úroku), takže reálná výše „náhrady“ se bude pohybovat souhrnně mezi 80 až 100 miliardami Kč.

3. Koncepce restitucí tak, jak ji prosazuje Nečasova vláda, vychází plně vstříc strategickým zájmům římsko-katolické církve a ukončení financování církví za 17 let bude pro řadu z nich znamenat jejich zánik. Naopak římsko-katolické církvi to umožní zaujmout v zemi pozici, kterou ztratila reformami císaře Josefa II.

4. V rámci nadcházejícího parlamentního projednání budeme požadovat, aby při fyzických restitucích církevního majetku byl dodržen jako mezní termín restitucí 25. 2. 1948. Budeme požadovat od vlády v tomto směru jednoznačnou záruku.

5. Národní socialisté v parlamentu církevní restituce ve znění zákona prosazovaného pravicovou vládní koalicí nepodpoří.

6. Budou-li národní socialisté v příštím volebním období součástí vládní většiny, budou trvat na revizi tohoto zákona v pojetí prosazeném Nečasovou vládou, především pak na výrazné redukci finančních náhrad.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …