Paroubek to schytal, když prohlásil: TOP 09 je strana zlodějů

14.09.2010 10:42

Pondělí 13. září bylo zřejmě nešťastné datum nejen pro pověrčivé, ale také pro bývalého šéfa sociálních demokratů Paroubka. Toho právě v pondělí naštval rozhovor, který serveru iDnes poskytl kandidát na předsedu KDU-ČSL Jiří Carbol.

Paroubek to schytal, když prohlásil: TOP 09 je strana zlodějů

Bývalý poslanec KDU-ČSL a nynější adept na předsedu v interview řekl, že "zásadní chybou bylo, že jsme se nedokázali včas odtrhnout od Jiřího Paroubka a říci, že s Jiřím Paroubkem KDU-ČSL nepůjde do žádné koalice. Naši soupeři - TOP 09 a Věci veřejné - to udělali a uspěli".

Reakce na Carbolova slova trvala Jiřímu Paroubkovi jen několik hodin. Úterní ráno totiž fanoušky na sociální síti Facebook potěšil bývalý šéf sociálních demokratů textem "Tak už mohu i za propad KDU-ČSL ve volbách".

V něm Paroubek jízlivě kritizuje současný stav lidovců, a jako přídavek nabízí útok na TOP 09 a Miroslava Kalouska.

Je mi vás líto

"Je mi líto osudu strany, která spoluvytvářela v dobrém i zlém československé a české dějiny, a která měla ve svém čele skvělé osobnosti, ať jimi byli Msgr. Šrámek nebo Josef Lux," napsal bývalý šéf ČSSD.

Paroubek vidí hlavní problém neúspěchu KDU-ČSL při letošních volbách do sněmovny někde jinde.


"Bohužel, tato strana také nedokázala v posledních volbách přesvědčit voliče o tom, že právě lidé okolo Miroslava Kalouska, kteří představovali pragmatické křídlo v této straně a založili systém nákupu na ministerstvu obrany, který je nyní konečně předmětem oprávněného zájmu a kritiky, nemá po vzniku TOP 09 s KDU již nic společného."

Paroubek po Carbolově slovech přidává také svůj ostrý názor na současný stav v TOP 09.

"Pokud se pan Kalousek vyjadřoval pohrdlivě o KDU-ČSL jako o socialistech, kteří chodí do kostela, nebyla tomu KDU-ČSL schopna čelit podobným příměrem, totiž, že TOP 09 je stranou zlodějů, kteří si chodili do kostela jen pro odpustky."

ParlamentníListy.cz požádaly o reakci mluvčího TOP 09 Jana Jakoba. Jeho Paroubkova kritika nerozhodila. "Je to nesmysl, který si nezaslouží komentář. Nebudu komentovat počínání subjektů, které prohrály volby, ať se hašteří mezi sebou," vzkázal do Lidového domu.

Čtenáři proti Paroubkovi

Po odchodu elitních lidovců do TOP 09 prý bylo zřejmé, kam se přesměrovaly ony penězovody, o nichž neformálně před novináři mluvil jak Miroslav Kalousek, tak Pavel Severa. V KDU-ČSL zbyli dnes podle Paroubka opravdu jen křesťansky cítící lidé, co chodí do kostela z hlubokého přesvědčení.

Jiří Paroubek ovšem nemá tak poslušné fanoušky, jako například Středočeský hejtman David Rath, u jehož příspěvků není ani zmínka po kritice. Jakmile Paroubek vydal svůj pohled na TOP 09 a KDU-ČSL, v reakcích se ihned semlela hádka. Ta vyústila v drsné vulgarismy a ve finále se obrátila proti samotnému autorovi.



"Za všechno (Paroubek) nemůže, ale za hulvátství v politice částečně ano. On tam přinesl ten styl ještě s panem Rathem. Teď očekávám, že si přečtu nějakou reakci, ve které bude napsané Topolánek a ODS," uvedl jeden z pisatelů. 

KDU-ČSL v květnových sněmovních volbách získala 4,39 procenta a do parlamentu nepronikla. Po neúspěchu rezignoval na post předsedy Cyril Svoboda a partaj až do listopadového volebního kongresu povede úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová.

Ta v reakci na Paroubkův text pro redakci uvedla: "Já vždycky raději hledám chybu u sebe a nepřehazuji to na někoho jiného. Můžeme si za to sami vinou vnějších a vnitřních událostí, na které jsme nedokázali včas reagovat, ale nevinila bych sociální demokracii za náš propad ve volbách, " a nepřimo tak oponovala stranickému kolegovi Carbolovi.

Čtěte také:

##MINIPAS 221##


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…