Pavel Páral: Není jeden Orbán

06.08.2014 11:40

Projevem Viktora Orbána, jako manifestem nového národního socialismu, se na těchto stránkách sice již zabýval Vít Kučík, ale již nějakou dobu zřetelný pokrok Maďarska při destrukci demokratických institucí státu není jen o tom, že „každý Maďar za to může, že je Maďar“ jak byl obeznámen již před sto léty jistý sapér Vodička. To, co se děje za Dunajem není izolovaná lokální povodeň pominutí smyslů. To je součást procesu, který postihuje docela velkou část postkomunistké Evropy a v nějakých jiných variantách i celý západ.

Pavel Páral: Není jeden Orbán
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbánovy teze, že liberální stát za uplynulých dvacet let neochránil státní majetek před rozkradením a vyvedením do zahraničních rukou, nechránil zemi před zadlužením a rodiny před daňovým otroctvím slýcháme v různých variantách i u nás a jsou součástí frustrace veřejnosti z mnohaleté recese, kdy se lidé obracejí ke státu o pomoc a mají stále pocit, že ta pomoc je nedostatečná. A za samotného původce krize je považován demokratický kapitalismus se svým údajným neoliberalismem. A mnoho lidí si přitom všímá, že asijské země s „řízenou demokracií“ žádnou krizi nezažívají.

Osamělé jsou hlasy upozorňující, že na počátku krize byla keynesiánská politika vlastnického bydlení pro všechny kombinovaná s pyšnou politikou „vyhlazování hospodářského cyklu“ prováděnou FED pod vedením Alana Greenspana, tedy zcela neliberální a socialisticky státní zásahy do ekonomiky. To bylo tím, co donutilo ony údajně nezodpovědné bankéře podstupovat nepřiměřená rizika a hazardovat v šílené ruské ruletě s CDO. Není politiků a politických stran, které by i při vědomí, že jde o těžkou a nepopulární argumentaci, se byli ochotni za tuto pravdu postavit a bránit vše, co přineslo západní společnosti dlouhá desetiletí nevídaného blahobytu a prosperity, o němž se oněm „řízeným demokraciím“ ani nezdá a ani nikdy zdát nebude.

Kde jsou politické strany, které by vysvětlovaly a přesvědčovaly voliče, že tržní a konkurenceschopná ekonomika může fungovat bez demokracie, ale demokracie nemůže existovat bez trhu, konkurence, soutěže a ochotě přijmout skutečnost, že ekonomika se vyvíjí v hospodářských cyklech. Že socialistické zásahy do ekonomiky v podobě regulací, dotací a rostoucího přerozdělování nedestruují jen ekonomiku, ale především demokratický systém založený nejen na svobodě, ale i odpovědnosti za sebe a své jednání. Politika a pravicová zvláště, není o tom, jestli jsou daně moc vysoké, či moc nízké.

A zvláště v téhle době, kdy pomalu ale jistě vyhrávají klimatické a jiné protitržní politiky a kapitalismus se stává sprostým slovem a politik v demokratickém slova smyslu zavrženíhodným vyvrhelem a flákačem. Ve finále to „my nejsme politici, my makáme“ a „řídíme stát jako firmu“ není od těch Orbánových tezí až tak daleko, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Nakonec řeči o parlamentních žvanírnách známe také z osvědčených úst už hezkých pár desetiletí zpátky. A za ten projev bychom měli být Orbánovi vděční. Jen otevřeně ukázal toho starého osvědčeného koně, na němž docela dost pánů a dam hodlá dojet k neomezené dvoutřetinové moci i u nás.

Pavel Páral
 Autor je šéfkomentátorem týdeníku EURO.

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …