Peake: Bojovníků s korupcí je příliš. Na nikoho už nezbývá, aby korupčníkem byl

27.11.2011 19:28

NA HRANĚ S XAVEREM Vicepremiérka pro boj s korupcí a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bilancovala, co se jí v dosavadním boji proti korupci zatím podařilo. Pohovořila o důvěryhodnosti kolegů politiků zapletených do medializovaných kauz a dotkla se i vztahu s bývalou stranickou kolegyní Kristýnou Kočí. Co se týče důvěry mezi zákonodárci, má místopředsedkyně vlády jasno - politika dělá z člověka paranoika, který nevěří nikomu.

Peake: Bojovníků s korupcí je příliš. Na nikoho už nezbývá, aby korupčníkem byl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Rozhovor s Karolínou Peake vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Co se vám do této chvíle v boji proti korupci povedlo, čím se můžete pochlubit?

Z poslední doby bych jmenovala domluvu, která padla na vládním výboru pro koordinaci boje s korupcí, který vedu, kdy jsme s ostatními ministry odhlasovali, že bude zaveden do trestního řádu institut účinné lítosti. To znamená jeden z důkazných prostředků, jak odhalit korupci tím, že někdo poskytne úplatek například na stavebním úřadu a půjde to bezodkladně ohlásit, čímž pomůže odhalit korupci. To považuji za poměrně průlomovou věc.

Jak s tím souvisí ta lítost?

Představte si, že jste na stavebním úřadu, žádáte o stavební povolení, jste požádán o úplatek a v té situaci si neumíte poradit jinak, než že ten úplatek dáte. Nyní, když to jdete nahlásit, můžete být spoluobviněný, protože úplatek jste poskytl, a sám jste tedy stíhatelný. Jenže na základě účinné lítosti můžete říci - stalo se to včera, byl jsem k tomu donucen, nicméně lituji toho a chci být nápomocen při odhalení korupce. Jako takový nebudete nově trestně stíhán.

Je za námi bezpočet kauz, jmenujme jen namátkou kauzu pana Bárty nebo případy ministrů Vondry a Kocourka. Myslíte, že v naší malé zemi je možné, aby - pokud se obvinění potvrdí - někdo opravdu skončil před soudem?

Nechci se vyjadřovat k žádné z těchto kauz konkrétně a říkat, že ta nebo ona by měla skončit před soudem, bylo by to nemístné zasahování. Nicméně ne že některá z těch kauz, o nichž se píše, by měla skončit před soudem, ale před soudem skončit musí. Tím zároveň nemíním, že by automaticky měla být odsouzena, je ale třeba, aby byla projednávána. Nejhorší, co se zde může stát a děje se to neustále, je, že všechno vyšumí do ztracena a po všem zůstane pouze velká pachuť. 

Jak jste vnímala celou tu záležitost kolem pana Kocourka? Věříte mu?

Nevím, co přesně mu mám věřit.

Zda věříte tomu, že neukradl, neodklonil či nepřesměroval žádné peníze.

To vysvětlení odklonu peněz kvůli rozvodovému řízení bylo mimořádně nešťastné a naprosto nehodné ministra i džentlmena. Není to nic, s čím by se měl pan exministr chlubit. Horší na tom ale je, že nedošlo k žádnému vysvětlení původu těch peněz. Mluvilo se pouze o tom, kam byly odkloněny, před kým a jak, ale už ne o tom, odkud ty peníze přišly. Pevně doufám, že vysvětlení původu se ještě dočkáme.

Myslíte, že by bylo v zájmu koalice, aby se celá věc ještě rozdmýchala?

V médiích jsem zaznamenala, že se případ momentálně ze strany policie prošetřuje.

A co se tak říká, odkud pramení ty penízky?

To opravdu nemohu tušit. Je ale pravda, že společnost Key Investments, která je do případu zapletena, rovněž vyvolává různé otázky. Těch otazníků je zde tedy mnoho a bylo by je dobré rozplést.

Domníváte se, že boj s korupcí je tady co platný? Jestli je například patrné, že korupčníci se víc bojí, policisté že víc bojují nebo občané že na to víc tlačí? Pozorujete nějaký posun?

Jestli se něco povedlo, je to právě vyzvednutí tématu korupce. Dokonce až do takové míry, že se boj s korupcí stává skoro klišé. Obávám se, aby se nám to nakonec nevymklo z ruky a boj s korupcí se nestal kouřovou clonou pro korupci samotnou, to bych byla velmi nerada.

Jak to myslíte?

Že se bude o korupci všude mluvit a všichni na sebe budou vzájemně ukazovat, kdo je největším korupčníkem a kdo největším bojovníkem s korupcí. Teď to skoro vypadá, že největším bojovníkem s korupcí je celý národ, všichni politici, všichni podnikatelé, a na nikoho už vlastně nezbývá, aby korupčníkem skutečně byl.

Co si mají občané myslet, když vidí, že ta nejzávažnější korupce se děje na nejvyšších místech? Není právě toto ten demotivující prvek, když například slyšíme, že někdo někam odkloňuje 16 milionů?

Zcela jistě, ale myslím, že demotivující není jenom velká korupce na vysokých místech, ale i ta menší na nižších pozicích - u lékaře, na stavebním úřadu, ve sportu. V tuto chvíli nechávám zpracovat analýzu korupce v soukromé sféře a právě například v medicíně při získávání dřívějšího data pro operaci endoprotézy nebo žlučníku se platí úplatky lékařům. V soukromé sféře, ve sportu i v jiných oblastech se o korupci také velmi často mluví.

A kde je toho tedy nejvíc?

Nedělila bych korupci na velkou a malou. Korupce prostě je, existuje ve všech státech, ale státy se dělí na ty, které s korupcí bojují, a na ty, které s ní nebojují. A já doufám, že tato vláda zařazuje Českou republiku mezi ty první. Je to ale boj na dlouhou trať. Není to tak, že za rok se nám podaří rozbít systém budovaný dvacet let, a i předtím za komunistické strany. Vybudovat tady čistý systém bude trvat dlouho a nikdy  nebude úplně čistý, cílem je potlačení korupce na minimální míru.

SLEDUJEME kauzy: Mostecká uhelná, byty OKD, Škoda Plzeň 

Je mezi ministry nebo členy vlády někdo, komu tak úplně nevěříte?

Po pravdě řečeno si nejsem jistá, jestli někomu ve svém okolí vůbec důvěřuji, vyjma své nejbližší rodiny. Politika z vás bohužel udělá trochu paranoidního člověka, ale snažím se tomu bránit, je to nezdravé. Člověk by si měl zachovávat důvěru vůči některým lidem.

Takže tam věříte všem stejně?

Většinu kolegů neznám natolik, abych mohla říct, že někomu a priori důvěřuji nebo nedůvěřuji. Moje zkušenosti s nimi nejsou nijak dlouhé. A já nepatřím k těm, kteří by se s každým kolegou hned kamarádili a tykali si, tykám si pouze s kolegy z Věcí veřejných, což neznamená, že vůči ostatním cítím nedůvěru, ale snažím se zachovávat si profesionální odstup.

Panu Bártovi a panu Johnovi věříte na sto procent?

Na sto procent věřím v první řadě sama sobě, ale jak Vít Bárta, tak Radek John jsou mými kolegy už nějakou dobu a právě delší zkušenost s nimi mi říká, například v kauze Kočí-Bárta, Škárka-Bárta, že bych měla důvěřovat spíše panu Bártovi než slečně Kočí.

Jak to?

Je to právě ta zkušenost s lidmi. S Kristýnou jsem nikdy žádnou velkou pozitivní zkušenost neudělala. Řekla bych, že jsme byly každá z úplně jiného těsta. Kristýna byla vždycky velmi ambiciózní, ale musím uznat, že i pracovitá, čímž nechci říct, že já jsem líná. Byla ochotná vysedávat dlouhé hodiny na jednáních K9, mě to příliš nebaví, považuji to často za ztracený čas. Byly jsme každá dost jiná  a nikdy jsme k sobě nenašly vyloženě přátelský vztah.

Do jaké míry vás znervózňuje nebo nechává v klidu současný stav preferencí Věcí veřejných? Podle průzkumů byste se v příštích volbách nemuseli dostat do sněmovny.

Je mi to pochopitelně líto, připadá mi to ne úplně zasloužené, ale znamená to pro nás jediné - že musíme zaorat a ten zbytek měsíců a let, které nám v této vládě doufám ještě zbývají, ukázat, co umíme. Doufám, že to byl právě ten první rok, který byl tak kritický pro Věci veřejné, a že teď nás čekají spíše klidnější roky, kdy budeme moct ukázat nějaké výsledky. Ačkoli vždycky čekám, že už bude klid, a nikdy úplně není, ale myslím, že alespoň vnitřně jsme se trochu uklidnili.   

Další rozhovory z rubriky NA HRANĚ S XAVEREM čtěte ZDE

Dále čtěte:
Peake: Hrozí promlčení kauz OKD a Škoda. Je třeba urychleně jednat 
Vláda probere sporné privatizace. MUS prý už znovu nedopustí
Zlo korupce. Lidé souhlasí s Babišem, ale nevěří mu, ukázal průzkum

Čeští žalobci se přiklonili ke Švýcarům, našli u MUS škodu  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…