Peake: Řeči, řeči, řeči. Tak vypadá boj s korupcí podle ČSSD

01.02.2013 6:26

Vyjádření Karolíny Peake ke středečnímu jednání Senátu.

Peake: Řeči, řeči, řeči. Tak vypadá boj s korupcí podle ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Všechna jednání jsem svolávala, vedla a podařilo se najít dohodu. Již v koaliční smlouvě bylo jasně řečeno, že NKÚ bude moci kontrolovat hospodaření obcí a krajů (nikoli jen státu) a dále pak se koalice a opozice shodly na tom, že bude NKÚ moci kontrolovat také hospodaření podniků, v nichž má stát, kraj nebo obec alespoň padesátiprocentní vlastnický podíl (kromě těch podniků, jejichž akcie jsou kotovány na burze, což je jen ČEZ - podmínky ODS).

Schválení ve sněmovně bylo velkým vítězstvím (vzhledem k původnímu odporu ODS) a podoba změny zákona i ústavy byly předem předjednány i se zástupci senátních klubů. Senátní ústavně-právní výbor ale novelu ústavy nedoporučil a hrozí, že k rozšíření pravomocí NKÚ nedojde. Přitom by stačilo, aby pro návrhy hlasovala ČSSD, která ve sněmovně tvrdila, že změnu plně podporuje. V Senátu ale ČSSD jednotná není a předseda senátního klubu prý zatím souhlas s navrhovanými změnami nedoporučil (respektive dal tzv. "volné hlasování").

Je třeba připomenout, že navrhované rozšíření pravomocí NKÚ je zcela běžné ve všech evropských zemích, kde je často pod kontrolou hospodaření i takových podniků, v nichž má stát, kraj nebo obec byť jen 1% akcií.

Odpor některých senátorů je nepochopitelný, je motivován hlavně nechutí ke kontrole samospráv. Tento odpor ale plyne z naprostého nepochopení - kontrola spočívá pouze v zákonnosti, nikoli v kontrole efektivity či politických rozhodnutí o nakládání s obecním či krajským rozpočtem.

Karolína Peake

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…