Peake dál spolupracuje s Bártou, udává hlas blízký VV

08.05.2012 16:03

Vznik nového politického uskupení Karolíny Peake, bývalé členky vedení Věcí veřejných, vyvolal přeskupení sil v Poslanecké sněmovně. Názorů proč se tak stalo, je více. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly Stanislava Humla (nyní ČSSD), který se ale do sněmovny dostal za VV. Podle něj se jedná o plán „B“, na který upozorňoval už poslanec Jaroslav Škárka. Redakci to potvrdil i další nezávislý zdroj, který si nepřál být jmenován.

Peake dál spolupracuje s Bártou, udává hlas blízký VV
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Stanislav Huml nevěří, že jednání Karolíny Peake bylo bez souhlasu vůdčí osobnosti Víta Bárty. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda byly před rozštěpením patrné nějaké neshody mezi Peake a Bártou, se poslanec Huml jen zasmál. „Nikdy, ba naopak, to je velmi poslušná ovečka,“ konstatoval Huml. Podle něj jednala Karolína Peake jednoznačně na pokyn Víta Bárty.

Nevěří tomu ani lidé ani politici, je přesvědčen Huml

Podle Humla tomu divadlu nevěří ani občané. „Podívejte se na tu lidovou tvořivost, doslova několik minut po oznámení názvu strany,“ směje se Huml, „kolik vtipů se okamžitě vynořilo?“ Podle něj si český národ z toho dělá legraci, protože tomu prostě nevěří.

Uvědomte si například jednu drobnost. Kdyby to opravdu bylo spontánní, za kým by ta parta v prvé řadě šla při hledání deseti členů pro nový tým?“ ptá se Huml. Podle něj by bylo jen logické, kdyby v případě rozchodu s Bártou, oslovili „Peakovci“ například Kristýnu Kočí, což se nestalo. Poslanec Huml zároveň připomněl poprask, když odcházela první „várka“ poslanců. „To byly štěnice, sledování, neskutečný rozruch. Jak to, že je to dnes všechno v klidu?" uvádí poslanec řečnický dotaz. Připomněl, že po odchodu jeho, Škárky a Kočí, s nimi poslanci Věcí veřejných nesměli komunikovat. „A podívejte se teď. Vždyť spolu docela normálně komunikují jako jedna velká rodina. Co je jinak?“ dodává pro ParlamentníListy.cz Huml.

Ve hře jsou kromě pokusu o resuscitaci VV prý i velké peníze

Podle důvěrného zdroje blízkého VV, který si nepřál být jmenován, byla Peake o všech krocích, které chtěl podniknout Vít Bárta, skutečně velmi dobře informovaná, ale i naopak. „Bylo také evidentní, že všechny kroky s ním konzultovala,“ dodal. Ani on nevěří tomu, že by takový krok udělala Peake například na návrh koalice, aniž by k tomu dostala souhlas Víta Bárty. „Všimněte si, jak hledala důvod, jímž by vysvětlila svůj odchod, a vlastně ho nebyla schopna dodnes pořádně definovat,“ dodal zdroj. „Je to spíš podle mne taková snaha očistit VV a to špatné přenést na jiný subjekt,“ dodal s tím, že ve hře jsou podle některých údajů velké peníze, za něž byli poslanci koupení. „To lze zatím ale jen těžko prokázat, snad se to podaří v budoucnu,“ dodává zdroj.

Také Stanislav Huml je přesvědčen, že očištění Věcí veřejných je mimo jiné Bártův plán. Jde prý o snahu Víta Bárty „resuscitovat“ v očích občanů Věci veřejné. „To je ten plán „B“, o němž mluvil Jaroslav Škárka dva týdny před tím, než to spadlo,“ dodává pak redakci Huml.

Nečas bude muset vyjednávat u každého zákona, nakonec možná položí vládu sám

Navíc je to nyní podle Humla situace, kdy Bárta drží Nečase takzvaně „pod krkem“. Petr Nečas chtěl klub, a ten nedostal. Má sice dokonce 11 poslanců, ale jen osm se přihlásilo do klubu. Musel by mít jistotu u svých dvou poslanců, a tu nemá,“ připomíná Huml. Podle poslance je premiér Petr Nečas přesvědčen, že vyhrál, ale zdaleka tomu tak není. „V tomto případě půjde u „Peakovců“ o každý jednotlivý zákon – podržíme, nebo nepodržíme?“ je přesvědčen dnes již opoziční poslanec.

Také podle důvěrného zdroje ParlamentníchListů.cz se Petr Nečas tímto dostal do velmi složité situace. „Nevylučuji, že nakonec to bude jedna z věcí, která donutí Petra Nečase, aby vládu položil sám,“ konstatoval zdroj. „Takový tlak nejistoty se prostě dlouho vydržet nedá,“ dodal

Pokud jde o souhlas či nesouhlas se zákony podle volebního programu, je to podle Humla klasický způsob politicky přijatelného vydírání, navíc postoj, s nímž Věci veřejné otevřeně vstupovaly do volebního boje. „Jistě, kdyby to bylo o programu, a kdyby se toho VV držely důsledně od počátku, nemusely by být tam, kde jsou,“ konstatoval Huml. „Navíc, kdyby tomu tak bylo, zcela určitě bych v té straně byl i dnes,“ dodal.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …