Pehe: Pevná ruka není potřeba. Potřebujeme více demokracie

19.01.2012 11:17

Schvalování „vlády silné ruky“ značnou částí obyvatelstva vypovídá také o zásadním neporozumění možnostem demokracie a svobody. Je výrazem „demokracie bez demokratů“, v níž sice fungují základní procedurální a institucionální mechanismy, ale v níž většina lidí zatím nevstřebala základní demokratické hodnoty. O tom je přesvědčen politolog Jiří Pehe.

Pehe: Pevná ruka není potřeba. Potřebujeme více demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Politolog Jiří Pehe se ve svých úvahách pozastavuje nad fenoménem volání po vládě silné ruky. Podle průzkumů po obdobné vládě volají čeští občané, poněvadž jsou znechuceni slabými vládami posledních let a neakceschopností politiků. Místo toho by si možná dokázali představit osvíceného diktátora, který by vymýtil zlodějinu, korupci a jiné věci, které se lidem nelíbí. Snad by také České republice udal nový směr. Úskalí podobného uvažování Pehe popsal pro Deník Referendum.

Kde se osvícený diktátor vezme?

Politolog obecnému mínění oponuje, když se ptá, kde by se onen osvícený diktátor měl vzít, když současným politickým elitám lidé nevěří a nové vůdčí osobnosti ve svém středu nevidí. Objevuje se tak prostor pro někoho nebezpečného, kdo sám sebe může prohlašovat za osvíceného diktátora, ale půjde mu jen o uchvácení moci.

„Rostoucí popularitu si tak získává představa, že řešením je jakýsi souběh „nacionalizace“ politiky i ekonomiky a podvázání demokratických mechanismů. Mezi příklady takových modelů patří Singapur, orbánovské Maďarsko, nebo Čína,“ píše Pehe

Tudy ale podle jeho názoru cesta nevede. Představy části obyvatel dokazují pouze tolik, že u nás ještě demokracie nezapustila své kořeny a řešení svých problémů proto občané nehledají v jejím dalším posílení, ale naopak v odklonu od demokracie. Přesto jí podle politologa lze udržet a zachránit.

„Na druhou stranu lze argumentovat, že pokud lze ještě demokracii zachránit, bude muset dojít ke globalizaci občanské společnosti a potažmo i politiky, aby politika dostala ekonomiku v globálu pod kontrolu tak, jako tomu bylo v národních rámcích ve zlatém období evropských demokracií v šedesátých až osmdesátých letech minulého století,“ míní Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …