Pehe: Politici by si měli vzít Havlovu slušnost. Šabatová: Už je toho moc

21.12.2011 23:21

S Václavem Havlem se přišly rozloučit tisíce lidí. Ceremonie ve Vladislavském sále byly velkolepé. „Těžko říct, jestli by to Havel přivítal, já osobně si myslím, že to je trochu moc,“ řekla exprezidentova blízká přítelkyně Anna Šabatová.

Pehe: Politici by si měli vzít Havlovu slušnost. Šabatová: Už je toho moc
Foto: Pavel Buchta
Popisek: Smuteční slavnost za Václava Havla ve Vladislavském sále

„Já si myslím, že Havel teď někde tiše sedí v koutku, usmívá se a baví se některými absurditami. Myslím si, že má radost z toho, co dělají lidé sami od sebe, ale státní ceremonie považuje už za trochu absurdní,“ řekl v Událostech, komentářích jeho přítel Daniel Kroupa.

„Rozloučení vypovídá o tom, že Havel zasáhl určitou společnost, která k němu má silný vztah a je pro ni symbolem,“ dodala Šabatová. Kroupa namítl, že by Havla neoznačoval za symbol. „On byl tak lidský. Já říkám svým studentům, že nejvíce ho uctí, když si vezmou jeho eseje a udělají si na něj vlastní názor.“

Kasina se zavřou

Během státního smutku, bude omezen provoz kasin. Seznam aktivit, které nejsou v souladu s pietou, však neexistuje. „Každý si to musí srovnat ve svém svědomí. Rozhodně bych například nerušil vánoční akce,“ uvedl odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Poměry, které panují v české politice, nejsou ideální, míní Anna Šabatová. „Cítím, že spějeme ke krizi. Havel nebyl spokojen s tím, jak se situace vyvíjí, ale neměl už dost sil s tím něco dělat,“ zdůraznila Šabatová a Kroupa dodal, že je důležitá obnova mravní hodnot. Souhlasí s nimi i politolog Jiří Pehe: „Politici by si měli vzít především jeho slušnost,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…