Pehe ostře o Klausově projevu: Podporuje mafiány

03.01.2012 12:21

Jiří Pehe patří dlouhodobě ke kritikům prezidenta Václava Klause a nebylo tomu jinak ani po novoročním projevu. Pehe ho chápe tak, že prezident podporuje „mafiánský kapitalismus“ a slušné lidi považuje za nátlakové skupiny.

Pehe ostře o Klausově projevu: Podporuje mafiány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Mezi Klausovy nátlakové skupiny patří lékaři, učitelé, železničáři a další, kteří stávkují a požadují zvýšení platů, tak jeho projev chápe Pehe. Dokazuje to tím, že právě tyto stávky prezident loni kritizoval.

Měl by se zajímat o mafiány a kmotry

Připomíná však, že například bývalého ministra Pavla Drobila se Klaus zastával. „To je docela pozoruhodné, protože zvážíme-li Klausovu hlubokou starost o jakési potenciálně pokřivené přerozdělování bohatství v zemi, pak by si leckdo mohl myslet, že hlavní starost mu budou dělat mafiánské a kmotrovské skupiny,“ ironizuje autor.

Celý článek Jiřího Pehe ZDE

Pehe používá spojení „mafiánské kapitalismus“, které v 90. letech použil nedávno zesnulý Václav Havel. Vzhledem k tomu, že Klaus je spojen s kuponovou privatizací, neměl by se podle něj vyjadřovat tímto způsobem. A protože Klaus schvaluje školné na vysokých školách, má Pehe za to, že i studenti jsou podle prezidenta nátlakovou skupinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…