Peking zakáže vjezd vozidlům, která překračují emise. Už od ledna příštího roku

08.04.2015 12:35

Vozidla, která porušují National Emission Standard II budou mít od ledna příštího roku zákaz vjezdu do čínského Pekingu. Oznámily to úřady prostřednictvím serveru ChinaDaily. Město s více jak jedenácti miliony obyvateli tak pokračuje v již nastoleném trendu z let 2011 - 2014.

Peking zakáže vjezd vozidlům, která překračují emise. Už od ledna příštího roku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Jak v úterý informovala místní kancelář pro životní prostředí, vozidla, která nesplňují standardy, budou mít zákaz vjezdu na klíčové komunikace, především pak na Sixth Ring Road. Jedná se o více než 200 kilometrovou dálnici, vzdálenou asi deset kilometrů od Pekingu. Pro dopravu jde o stěžejní část.

Peking v současnosti dbá na to, aby emise nepřekračovaly limity EURO V, které jsou běžné například v České republice nebo v Německu. Čínské velkoměsto pro tento typ zákazů připravilo nařízení již v letech 1999 a 2004. Každoročně se mu tímto podařilo snížit nebezpečné zplodiny o 30 procent.

V posledních pěti letech navíc více než 90 procent vozidel, která nesplňovala kritéria, skončila ve šrotu. Podle China Daily si majitelé pořídili nová auta. V současnosti je v Pekingu téměř 5,5 milionu automobilů, které vyprodukují na 700 tisíc tun emisí.

V České republice jsou emisemi postiženy především tři oblasti: Ostravsko, Ústecko a Praha. Pravidelně zde dochází k překračování limitu pro polétavý prach a další znečišťující látky. Příčinou je doprava a lokální těžba. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…