Peklo kolem Petra Hájka. Gayů se zastal už i Vít Bárta

06.08.2011 13:19

Prezidentův vicekancléř to zase schytal. Dovolil si pro ParlamentníListy.cz podivení nad tím, že primátor hlavního města Bohuslava Svobodu (ODS) udělil záštitu akci Prague Pride a pochodu gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů. Gaye a lesby pak označil za deviantní spoluobčany. A už jsou tu proti Hájkovi protesty 13 velvyslanectví v čele s americkou ambasádou. Nit suchou na něm nenechala ba ani komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Z dovolené Hájka odsoudil i šéf poslanců VV Vít Bárta.

Peklo kolem Petra Hájka. Gayů se zastal už i Vít Bárta

„Řeklo by se: Každý má právo vyjádřit svůj názor, kdyby právě vyjádření názoru jiným Hájek neupíral a kdyby ve své funkci vicekancléře prezidenta republiky nebyl do jisté míry chápán i jako mluvčí hradu," pustila se v Haló novinách Rujbrová do Hájka. Připomeňme, že Hájek vyzval pražského primátora Bohuslava Svobodu, že by měl vystoupit z ODS, která se staví na stranu konzervativních hodnot.

Tím to začalo: Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek 

Od postojů Hájků a Klausů se distancuji

Rujbrová jde ale dál: „A jestli pak prezident přikvačí bránit svého úředníka, přestává jít o ostudu občana Hájka. Jde o hanbu ČR, a já se od podobných postojů ostře distancuji," dodává poslankyně KSČM. Té vadí, že prezident Václav Klaus se nedistancoval od Hájkových výroků a odmítl i kritiku opoziční ČSSD a vládních Věcí veřejných.

Související: Hájek znovu zuří: Podporujete gayskou rychloseznamku, koženou zónu... 

Podle Klause by taková manifestační akce neměla mít záštitu pražského primátora. „Tolerovat je jedna věc, dávat veřejnou podporu jménem významné instituce je věc úplně jiná," prohlásil Klaus. Podle něj je homosexualita něco výrazně menšinového: „A jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu," uvedl krom jiného prezident.

Záštitě primátora na Prague Pride 2011 se podivil i Svobodův předchůdce v primátorském křesle a dnes poslanec ODS Pavel Bém. „Tolerance k odlišnosti patří k základním atributům vyspělé demokratické společnosti," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz  a dodal: „Nicméně záštita primátora je skutečně neobvyklá."

Celé prohlášení prezidenta Václava Klause ke "kauze" Hájek 

"D.O.S.T". bylo podpory

Ještě předtím, než se do Hájka a potažmo i prezidenta Václava Klause pustilo i 13 velvyslanců v čele s velvyslancem USA, na jejichž velvyslanectví se bude něco z doprovodných akci Prague Parade2011 též uskutečňovat, postavilo se proti americké podpoře akce občanské sdružení Akce D.O.S.T. (Důvěra • Objektivita • Svoboda • Tradice). To poslalo otevřený dopis velvyslanci USA Normanu L. Eisenovi.

Hnutí v něm velvyslanci připomíná, že počátkem července se zúčastnil přejmenování části pražské ulice Dr. Zikmunda Wintra na ulici Ronalda Reagana. „Právě s ohledem na tento odkaz prezidenta Reagana a dobré vztahy mezi našimi národy však nemůžeme souhlasit s tím, že velvyslanectví USA, v jehož čele stojíte, vyjádřilo veřejnou podporu organizátorům srpnového Prague Pride, a důrazně proti tomu protestujeme," píše se v dopise sdružení.

Stížnost Akce D.O.S.T. americkému velvyslanci ZDE

Svoboda také dostal psaní

„Zmíněná akce je pořádána skupinami homosexuálů a leseb, jejichž nároky, vznášené vůči české veřejnosti, značně přesahují rámec pouhé tolerance. Požadují plné morální uznání svého stylu života, postavení homosexuálních vztahů na roveň s manželstvím i adopci dětí homosexuálními a lesbickými páry. Tyto požadavky jsou v rozporu s našimi tradicemi a prezident Reagan byl toho názoru, že jsou v rozporu i s těmi nejlepšími tradicemi národa," píší krom jiného signatáři americkému velvyslanci.

Dopis od nich dostal i pražský primátor Bohuslav Svoboda, pod jehož záštitou se diskutovaná akce bude konat. „...Jsme tímto Vaším krokem nepříjemně překvapeni a zklamáni," píše mu občanské sdružení.

Dopis Akce D.O.S.T. pražskému primátorovi ZDE

SLEDUJEME téma Hájek a homosexuálové

„Pluralitní společnost zajisté garantuje občanům a jejich skupinám právo na prezentaci jejich názorů a postojů, a to i formou veřejných vystoupení, demonstrací, happeningů a podobně, proč by ale mezi takovými veřejnými projevy měly požívat nějakého nadpráví či privilegovaného postavení právě aktivity skupin, jež se vůči svému okolí razantně vymezují na základě menšinového sexuálního chování?" kladou signatáři Akce D.O.S.T. Svobodovi otázku.

Svobodo, ještě jednou to zvaž!

Podle nich by záštita primátora měla být vyhrazena takovým kulturním, sportovním či charitativním podnikům, které oslovují nejširší veřejnost, pomáhají překonávat názorové a sociální rozdíly a posilují vědomí občanské sounáležitosti. „Na základě dosavadních zkušeností s akcemi typu Prague Pride jsme přesvědčeni, že u nich žádný takovýto relevantní důvod pro veřejnou podporu neexistuje!" konstatuje se v dopise. V jeho závěru pak signatáři vyzývají primátora, aby zvážil, zda není na místě věc přehodnotit a nešťastnou záštitu odvolat.

Že by však s takovou výzvou Akce D.O.S.T uspěla, lze jen těžko předpokládat. Primátor Svoboda už do médií vzkázal, jaký je jeho názor. Z duše se mi příčí dělení lidí dle barvy kůže, náboženské či sexuální orientace. Takovéto dělení se v době minulé ukázalo jako více než zhoubné," uvedl primátor.

Se svou troškou do mlýna přišel i předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných. Z dovolené okomentoval dění kolem akce na svém facebookovém profilu. "Nejsem v ČR, ale na dovolené se svou ženou a pejsky, cestujeme Francií a Itálií. Přesto jsem se tento týden podíval na české zpravodajské servery, protože mě zajímalo, co je tématem okurkové sezóny, kdy není o čem psát. A ejhle prezidentův Hájek se vyjádřil k tomu, co pražský primátor činí ve vztahu k homosexuálům. Jsem liberální politik, a tak jakékoliv omezování svobody i homosexuality mi není po chuti," napsal Bárta.

Hájek získal i "bleskovou" stranu

Mely kolem Prague Pride 2011 se věnoval ve svém sobotním vydání i bulvární deník Blesk. U velké fotky Petra Hájka, kdy pro ParlamentníListy.cz pózoval s jižanskou vlajkou, shrnuje Hájkovi nejkontroverznější výroky, jimž vévodí ten o zabití Usámy Bin Ládina.

"Bin Ládin je mediální fikce. Jak se zrodil, tak také zemřel...", uvedl krom jiného tehdy Hájek pro ParlamentníListy.cz. Tehdy jeho slova musel mírnit prezident Václav Klaus.

Podívejte se i vy:
U Hájka hrdě vlaje vlajka jižanské Konfederace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …