Perniciózní anémie - chudokrevnost

12.03.2014 2:18

Perniciózní anémie - chudokrevnost
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis:
Perniciózní anémie je nedostatek červených krvinek způsobený nedostatkem vitaminu B12 (kobalaminu) nebo jeho nedostatečným vstřebáváním. Onemocnění je také typické svými neurologickými komplikacemi. Jedná se o chorobu vyšších věkových skupin ( zpravidla nad 60 roků) a postihuje rovnoměrně muže i ženy.

Choroba se rozvíjí pomalu a nenápadně, při postupné adaptaci organismu na toto onemocnění se příznaky objeví až relativně pozdě. Kromě příznaků z anémie neboli chudokrevnosti (bledost, únava, závratě, dušnost) může dojít také k hubnutí, pálení jazyka a pocitu slabosti dolních končetin. Mohou se objevit i průjmy.


Příznaky:
Příznaky vyskytující se při anémiích jsou nespecifické a specifické objevující se při jednotlivých typech anémií.
Nespecifické příznaky jsou: únavnost, malátnost, nevýkonnost, slabost, závratě, pískání, hučení v uších, poruchy soustředivosti, poruchy chutě k jídlu, plynatost, úbytek na váze, dušnost při námaze, bolest na hrudi při námaze, palpitace (pocit silného bušení srdce), bledost kůže a sliznic.
Specifické pro jednotlivé typy jsou např. lomivé, rýhované až lžičkovitě vyhloubené nehty, pálení jazyka a ústních koutků (sideropenická anémie), žloutenka (hemolytická anémie) atd.

Diagnostika:
Krevní rozbor

Léčba:
Jediným účinným lékem je vitamin B12 podávaný v dostatečné dávce injekčně do svalu.

Prevence a doporučení:
POZOR! Až u 8 % nemocných se časem může vyvinout rakovina žaludku! Proto je nutné, aby nemocní byli pravidelně gastroskopicky vyšetřováni (jedná se o endoskopické vyšetření žaludku).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …