Pervitin se vrací na vrchol. Je levný a dá se šňupat

17.11.2011 20:54

Podle dat Národního monitorovacího střediska, které má k dispozici Česká televize, přibylo v České republice na tři tisíce uživatelů pervitinu. A není to už jen záležitost narkomanů, ale stěhuje se například na diskotéky.

Pervitin se vrací na vrchol. Je levný a dá se šňupat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Ještě v roce 2008 vládní zpráva mluvila o 21 tisících uživatelů, nejnovější průzkum za rok 2010 už ale ukazuje číslo o sedm tisíc vyšší. Pervitin je v Česku snadno k dostání, gram se dá koupit za tisícikorunu a je možné z něj udělat až 7 dávek. Droga se už neaplikuje pouze nitrožilně, vyšší společnost požaduje čistší aplikaci. "Pervitin se dá i šňupnout," řekl ČT vedoucí monitorovacího střediska drog Viktor Mravčík.

Stále víc lidí na detoxu

A na detoxu po předávkování končí stále víc lidí. Ředitel bohnické psychiatrické léčebny upřesňuje, že za 10 měsíců tohoto roku už se číslo vyrovnalo celému minulému roku. Na ulicích ale zatím víc závislých vidět není a nízkoprahovým centrům klientů s oblibou pervitinu nepřibývá. K jejich dveřím si čerství uživatelé najdou cestu až za pár let.

"Nedostáváme se do kontaktu s lidmi, kteří užívají doma, pokud tito noví uživatelé zůstanou, tak se to během 2 až 3 let projeví na naší klientele," prohlásil terapeut Martin Titman (Drop In). Pervitin navíc láká i stále více cizinců, především Němce. Českou specialitu si jezdí kupovat na tržiště v českém pohraničí.

Více čtěte:

  • Zastupitel ČSSD vařil pervitin. Březina jej vyzval k rezignaci
  • Polské drogy budeme řešit pozvolna, řekl šéf protidrogové centrály
  • Ministr John: Prosadím, aby nové drogy byly doplněny na seznam zakázaných látek
  •  

     

    reklama

    autor: joh

    Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

    vedení

    Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…