Petiční archy vnitro přečíslovávalo. Právníci kroutí hlavou. Bude to problém, říkají

20.12.2012 15:47

Na problém s petičními archy pro podporu prezidentských kandidátů upozornil Český rozhlas. Petičních archy totiž dostaly interní čísla a teprve podle nich ministerstvo vnitra vybíralo ty listiny, které překontroluje. Kvůli některým vypadlým archům pak prý resort ale zbylé archy znovu přečísloval. Podle ústavních právníků to je ale problém. Vnitro to však odmítá.

Petiční archy vnitro přečíslovávalo. Právníci kroutí hlavou. Bude to problém, říkají
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Ministerstvo vnitra nesouhlasí s tou spekulací, že by dopředu zveřejněným vzorcem pro výběr petičních archů ke kontrole, mohlo kandidátům pomoci účelově přetřídit odevzdané petice. Resort vnitra totiž v říjnu zveřejnil na webu algoritmus, podle něhož se pak měly petiční archy ke kontrole vybírat. Kandidáti je proto mohli odevzdat tak, aby ve vzorku určeném ke kontrole byly jen předem určené podpisy, připomíná problém Český rozhlas Čro).

Zdůrazňuje, že podle zákona by archy měly být vybrány náhodně. Jenže ministerstvo svou počínání vysvětluje tím, že výběr probíhal podle čísel, která byla petičním archům přidělena až během jejich elektronického zpracování.

„Čísla petičních archů, ze kterých byly vybírány náhodné vzorky, byla jiná, než kterými petiční archy opatřili kandidáti nebo jejich zmocněnci,“ upřesnil pro rozhlas mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Petiční archy se podle něj naskenovaly a před tím, než se začaly vybírat náhodné vzorky, se musely vyřadit neúplné archy, kde chyběly například údaje o trvalém bydlišti nebo datu narození.

„A během tohoto procesu z toho některé archy úplně vypadly. Tudíž se to celé muselo přečíslovat,“ vysvětlil pro Čro Novák k dalšímu problému. Podle něj je ale bezpochyby jisté, že nikdo dopředu nemohl vědět, jaké archy se budou kontrolovat.

Odborník: To je nepřezkoumatelné!

Jenže s takovým vysvětlením nesouhlasí například odborník na ústavní právo Jan Kudrna z Univerzity Karlovy. Podle něj resort způsobil, že je proces výběru nepřezkoumatelný.

„Tak, jak běží čas, tak místo toho, aby docházelo ke zklidnění situace, tak se naopak na povrch dostávají další a další informace, které podle mě zpochybňují kvalifikace ministerstva vnitra aspoň na tomto úseku cokoli administrovat,“ řekl Kudrna pro Čro.

Zmínil, že právě kvůli tomuto problému může být zpochybněna i samotná volba prezidenta. „Když zákon říká, že to bude náhodný výběr, tak bych předpokládal, že se nedá předem zjistit, které archy to budou,“ zdůraznil Kudrna. Prý jej neuklidnilo ani zdůvodnění ministerstva, že archy byly ve skutečnosti dodatečně přečíslovávány.

„Kdyby se mě předem na fakultě třeba někdo ptal, jakým způsobem to dělat, tak bych mu určitě řekl, zvolte takový postup, který bude co nejtransparentnější a nebude vzbuzovat další pochybnosti ohledně přečíslovávání nebo vyřazování různých archů,“ dodal Kudrna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…