Petra Paroubková za hranou zákona. Dva a půl milionu dala v hotovosti

15.12.2011 7:32

Pořízení vilky na řeckém ostrově Ithaka chtěla manželka bývalého premiéra Petra Paroubková učinit co nejprůhlednější, a tak na internetu zveřejnila všechny podrobnosti obchodu, a to včetně kupní ceny v řečtině. Deník Blesk ale při překladu odhalil, že se ocitla mimo zákon, protože předala prodávající straně sto tisíc eur v hotovosti.

Petra Paroubková za hranou zákona. Dva a půl milionu dala v hotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Chvályhodná otevřenost Petry Paroubkové může manželce bývalého předsedy vlády přinést komplikace. Aby ukázala, že nemá co tajit, zveřejnila na internetu podrobnosti o tom, jak proběhla koupě vilky na ostrově Ithaka, kterou si pořídila s manželem za honoráře ze svých knih. Uvedla i kupní smlouvu v řečtině, z jejíhož překladu podle deníku Blesk vyplývá, že se ocitla mimo zákon.

Ve smlouvě se totiž píše, že Petra Paroubková předala prodávající straně 100 tisíc eur (dva a půl milionu Kč) v hotovosti. Řecko coby země Evropské unie má stejně jako Česká republika zákon proti praní špinavých peněz. Z něj pak vyplývá, že jakákoliv platba v hotovosti nad tři tisíce eur je zde nelegální.

Hrozí pokuta až do výše půl milionu

Nejedná se o trestný čin, ale o přestupek, jehož viník může být v České republice potrestán pokutou až do výše půl milionu korun. To, že Petra Paroubková manipulací s vysokou hotovostí s největší pravděpodobností přestoupila zákon, potvrdil deníku bývalý policejní vyšetřovatel korupce Václav Láska.

ZDE smlouva na koupi domu, kterou zveřejnila sama Paroubková

Jde o obchod, při němž si Paroubkovi pořídili dvoupodlažní domek s celkovou plochou 218 metrů čtverečních, který má podzemní cisternu s objemem 30 metrů krychlových. K domku, z něhož je výhled na moře, patří i pozemek s plochou 464 metrů čtverečních.

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…