Piráti hrozili webu Poslanecké sněmovny. Mluvčí: Opatření byla jen standardní

23.06.2011 10:20

Kvůli novele loterijního zákona a návrhu na cenzuru internetu, se podepisovaly nejen petice, ale objevily se i reálné hrozby hackerů, že na protest proti cenzuře, mohou zablokovat některé důležité servery - například Poslanecké sněmovny či politických stran. Zatímco loterijní zákon schválený poslanci byl, návrh na cenzuru ve sněmovně neuspěl. Přesto ParlamentníListy.cz zjišťovaly, do jaké míry se Poslanecká sněmovna proti možnému útoku hackerů připravila.

Piráti hrozili webu Poslanecké sněmovny. Mluvčí: Opatření byla jen standardní

Za velkou vlnou nevole a popraskem stál jeden z přílepků, který na poslední chvíli zpracovala a přednesla skupinka poslanců v čele s Janem Farským (TOP 09). Obsahoval návrh, aby za reklamní propagaci nelegálního internetového hazardu hrozila sankce až deset milionů korun poskytovatelům internetu.

Čtěte také:

Nejostřeji se proti autorům této novely ohradila Česká pirátská strana.

„Takový útok na internet je naprosto bezprecedentní. Předkladatelé zamrzli v myšlenkových konceptech 20. století a myslí si, že existuje český internet, který mají ve své moci," prohlásil  koordinátor projektu PirateLeaks Jakub Michálek. A dodal i hrozbu.

„Zablokujeme stránky nejen poslanecké sněmovny, ale i politických stran," řekl pro server Česká pozice. Jak ParlamentníListy.cz však následně zjišťovaly oficiálně u České pirátkské strany, k takovému kroku by se zřejmě uchýlilo jen několik samostaných individuí. "Víme, že by to bylo protizákonné, k takové aktivitě se tedy přihlásit nemůžeme. I když nelze vyloučit, že by k ní na základě nějakých osobních snah některých jedinců nedošlo," reagoval pro ParlamentníListy.cz mluvčí České pirátské strany Jaroslav Kučera.

Čtěte také:

Výhrůžka však poslance ani správce počítačové sítě v Poslanecké sněmovně zřejmě nijak z míry nevyvedla. Na dotaz Parlamentních listů.cz kolikrát v historii byl v české sněmovně zaznamenán pokus o poškození či napadení sítě, mluvčí sněmovny Roman Žamboch sice neodpověděl, přesto připustil, že možností útoku, je celá řada. Zda byl některý v minulosti už použit, neuvedl.

"Existují způsoby, které by narušily chod serveru od prolomení ochrany počítače a jeho ovládnutí, přes vyvolání chyby serveru až po jeho "vyřazení" z provozu obrovským množstvím dotazů a modifikací webové prezentace. Samozřejmě si uvědomujeme důležitost a jistou zvýšenou viditelnost serveru Poslanecké sněmovny. Proto je správa a kontrola nad webovým serverem svěřena specializované firmě, která provadí zabezpečení a trvale monitoruje provoz
serveru. V případě potřeby by tudíž byla schopna v případě potřeby provést odpovídající kroky," sdělil Žamboch ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:

Doplnil, že server je navíc umístěn mimo vnitřní síť Poslanecké sněmovny a z něj jsou
dostupné pouze části informačního systému, obvykle pouze pro čtení.
"Web se zabezpečuje komplexním přístupem, od zabezpečení operačního systému,
přes zabezpečovaní aplikací až po analýzu provozu a z toho vyplývajících
námetů na další zlepšování zabezpečení," shrnul Žamboch.

Potvrdil tak, že nějaké zvýšené opatření kvůli možné hrozbě napadení internetovými pirátysněmovna nedělala.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…