Pivní církev žádá registraci. Aby ukázala, že to jde

18.12.2011 8:30

Skupina mladých lidí z Brna si podala žádost o registraci pivní církve. Stvořitel prý do tohoto nápoje vložil část své dokonalosti, a proto tento nápoj v těžkých časech tolik zklidňuje mysl i tělo. Ve skutečnosti jde mladým recesistům o to, aby ukázali, jak snadné je ministerské úředníky zavalit prací.

Pivní církev žádá registraci. Aby ukázala, že to jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Žádost o registraci nové církve řeší v těchto dnech ministerstvo kultury. Nebylo by na tom, nic neobvyklého, kdyby se nejednalo o pivní církev, která uctívá "posvátný nápoj, do kterého Stvořitel vtiskl kousek své bytosti" neboli pivo. Protože se pod žádostí o registraci nachází tři stovky nezbytných podpisů, ministerstvo se musí žádostí vážně zabývat. Informuje o tom server idnes.cz.

Nápoj zklidňující tělo i mysl v těžkých časech

Za celou akcí prý stojí skupina mladých lidí z Brna v čele s mladým právníkem pětadvacetiletýn Michalem Kinclem. A co je náplní věřících? Prý se scházejí jednou týdně a popíjejí božský nápoj, který prý nejlépe zklidňuje tělo i mysl.

"K tomuto účelu blahodárně působí popíjení piva a souvěrci jsou toho názoru, že se jedná o nápoj posvěcený, neboť tento nejvíce uklidňuje tělo i mysl člověka," stojí v Základní charakteristice církve, v které její členové parodují archaické a přepjaté náboženské vyjadřování.

Recesistům jde ale spíš o to ukázat, jak snadno lze ministerské úředníky zavalit prací. Je velice pravděpodobné, že ministerstvo jejich žádost o registraci zamítne, ale zdá se, že příznivcům to nevadí. Zřejmě jim stačí vědomí, že úředníci ministerstva kultury jejich žádost berou vážně. Ministerští úřednici svou práci opravdu vážně berou a stává se i to, že za příznivci jakékoli nové církve, která žádá o registraci, posílají kolegy na pohovor.

Registrace má spíše symbolický charakter, výhody z ní plynou až po uplynutí 10 let a doložení zhruba 10 tisíc stoupenců. Teprve pak církev získává peníze od státu na platy duchovních a provoz, právo vyučovat náboženství na státních školách, vykonávat duchovní služby v armádě nebo oddávat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…