Pivovary hlásí propad. Přesto pivo podraží

27.10.2010 10:18

Letošní rok je pro výrobce piva nejhorším za posledních dvacet let. Propad pivovarnického trhu dosáhl dvanácti procent. Přesto půjde cena piva nahoru.

Pivovary hlásí propad. Přesto pivo podraží

 

Zdražení oznámila včera síť pivovarů Staropramen. Půllitr tradičního nápoje bude stát zhruba o 40 až 60 haléřů více. Výrobce růst cen hájí zvýšenými náklady na suroviny a energie.

Pokles trhu zaznamenaly pivovary již v lednu tohoto roku, kdy došlo ke zvýšení sazby DPH a spotřební daně a výrobci piva tak museli s cenou nahoru.

Prazdroj zdražení zvažuje

Plzeňský Prazdroj, který zaujímá pětačtyřiceti procentní podíl na trhu, nyní podle Hospodářských novin zdražení svých produktů zvažuje. Právě díky vysokému podílu na pivovarnickém trhu nese vinu na celkovém propadu. Další růst cen produktů by tak mohl zapříčinit ještě hlubší propad.

„ Lednová změna negativně ovlivnila spotřebu piva. Otázku cen nebudeme v tuto chvíli komentovat," sdělil Hospodářským novinám tiskový mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Lidé kupují lacinější pivo z dovozu

Český trh v poslední době také zaznamenal nárůst dovozu lacinějšího piva do obchodních řetězců. I tak pivovary o zdražování uvažují.

Spotřební daň se v případě větších pivovarů počítá částkou 32 korun za uvařený hektolitr a každý stupeň extraktu mladiny. Vyhláška ministerstva zemědělství ale kategorie piva nedělí podle stupňovitosti, ale zda se jedná o ležák či pivo výčepní.

Trik se stupni: Desítka není desítka

Pivovary díky tomu přišli na trik, jak si daň snížit. Mírně řidší ležák, který se dříve označoval jako dvanáctka, se nyní daní jako jedenáctka. Stejným způsobem se v současnosti vaří tzv. desítka. Způsoby, jakými si pivovary danění ulehčují je ale legální.

Dále:

Pohonné hmoty, alkohol i cigarety budou od zítřka dražší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…