Platforma zdravotních pojištěnců: Nemocnice by měly mít i měřítko uzdravení

30.11.2011 13:32

Žebříček spokojenosti pacientů s nemocnicemi by měl být podle Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců doplněn ještě o jeden kvalitativní element. Ten by se měl týkat technického stavu nemocnic, tedy toho, zda pacienti odcházejí z nemocnic uzdraveni a nemají komplikace.

Platforma zdravotních pojištěnců: Nemocnice by měly mít i měřítko uzdravení
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Podle pacientů je nejlepší Masarykův onkologický ústav v Brně, podle zaměstnanců pak Karvinská hornická nemocnice. Co se týče finančního zdraví nemocnic, tak zvítězila pražská Nemocnice Na Homolce. Homolku ale hodnotí nejlépe také pacienti, i sami zaměstnanci.

Do průzkumu se zapojilo 30 tisíc pacientů a čtyři tisíce lékařů. Ti hodnotili jako výborné i Nemocnice Strakonice, Nemocnice Třinec, Nemocnice Písek a Městská nemocnice Ostrava.

„Určitě je užitečné, že se zjišťuje, jak jsou pacienti spokojeni s výstupy zdravotní péče. Pro budoucno je ale vhodné zaměřit se i na kvalitu po stránce technické, tedy zda pacienti odcházejí z nemocnic uzdraveni. Zda nejsou komplikace. A také na to, jak nemocnice efektivně hospodaří s penězi daňových poplatníků," řekl v této souvislosti pro Radiožurnál Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců.

Ochota personálu je podle pacientů důležitá

Radiožurnál připomněl, že pacienti při výběru nemocnice dávají také vysokou příčku ochotu personálu. „U zdravotníků ale byla položka ‚zlepšit chování k pacientům‘ až na třetím místě v pořadí důležitosti," zmínilo dále rádio.

„Zdravotníci vidí trochu více do provozu nemocnice. Mohou jim vadit administrativní překážky, nějaká vnitřní omezení, o kterých se pacienti málokdy dozví," vysvětlil k tomu Dostál s tím, že je důležité i pro vedení nemocnic to, aby měli pacienti pocit, že s nimi zacházeli zdravotníci vlídně a s respektem.

„Tento pocit v případě, že dojde k chybě, značně snižuje možnost, že bude na nemocnici vznesena stížnost. Že bude nemocnice žalována. A i v případě, že bude žalována, bude se vstřícným postupem větší šance na nějakou dohodu," dodal Dostál.

Rozhlas také připomněl, že ministr zdravotnictví Leoš Heger do budoucna plánuje nemocnice v Česku mnohem více finančně hodnotit podle kvality péče. „Ministr předpokládá, že nemocnice budou více soutěžit. Podle čeho se ale budou pacienti rozhodovat, kam se obrátí? Jisté vodítko může poskytnout žebříček sdružení HealthCare Institute, o kterém informují Hospodářské noviny," uvedlo nakonec rádio.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…