Platí to nebo neplatí? Hádka Nečase a Haška o peníze na vlaky

26.08.2011 20:32

Na dnešním setkání vládního kabinetu s hejtmany se jednalo mimo jiné o problematice sociálních služeb, o dopravě a financování dopravní infrastruktury, o školství – zejména o financování regionálního školství, ale také o financování regionálního sportu s čerpáním souvisejících evropských fondů. Na tiskové konferenci o tom informoval novináře předseda vlády Petr Nečas (ODS) a předseda Asociace krajů hejtman a poslanec Michal Hašek

Platí to nebo neplatí? Hádka Nečase a Haška o peníze na vlaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

Kabinet jednal s hejtmany také o situaci ve zdravotnictví - především o úhradové vyhlášce a problematice specializované péče včetně platového ohodnocení ve zdravotnictví. Samostatnou kapitolou jednání byly také evropské fondy, což vzhledem k regionálním operačním programům vyžaduje podle premiéra těsnou spolupráci mezi kraji a vládou. V této souvislosti premiér konstatoval, že se „jednalo především o přípravě nového programovacího období".

Došlo také na konkurenceschopnost jednotlivých regionů. V tomto bodě došlo podle premiéra Nečase ke shodě s hejtmany v tom, že je třeba vyvinout snahu o získání maxima peněz z kohezní politiky EU do regionů.

Diskuze vlády s hejtmany se točila také kolem problémů ve školství - zejména pokud jde o financování regionálního školství, ale také o financování regionálního sportu a čerpání prostředků ze souvisejících evropských fondů. Ve věci státních maturit by měla vzniknout společná pracovní skupina, která by stanovila náklady na přípravu centrálně organizovaných zkoušek dospělosti.

K tématu:
Naštvaný Hašek. Vláda nás přehlíží, nejsme hned za Prahou
Praha a dalších 13 krajů ČR rezolutně odmítá škrty v železniční osobní dopravě
Nečas krajům: Musíte šetřit. Nestojíme o tupé škrty, kontruje Hašek

Jak se dalo předpokládat, nejvíce to mezi hejtmany a vládou jiskřilo v oblasti dopravy a Fondu dopravní infrastruktury. Podle memoranda, schváleného v roce 2009 úřednickou vládou Jana Fischera, měly kraje deset po sobě jdoucích let dostávat od státu 2,6 miliardy korun ročně na pokrytí ztrát v regionální železniční dopravě.

Hejtmani považují memorandum za závazný právní dokument, na jehož základě má vláda povinnost poskytnout krajům peníze na dopravu ze státního rozpočtu. Michal Hašek však neopomenul zmínit, že ministr financí Miroslav Kalousek má na celou věc docela jiný názor.

Úspory v úvozovkách?

Vládce státní pokladny totiž v rámci „úsporných opatření" seškrtal krajům dotaci od příštího roku o 600 milionů korun, s čímž se zejména opoziční hejtmani nechtějí smířit. V této souvislosti je ale třeba připomenout, že Kalousek ustoupil tlaku Věcí veřejných, v jejichž gesci je ministerstvo dopravy, protože původně nechtěl dát na ztráty v železniční dopravě ani korunu.

„Po skončení jednání jsem předal panu premiérovi, ministru financí a ministru dopravy právní dokument, Výzvu k plnění memoranda," řekl novinářům Michal Hašek. Pokud prý vláda nebude jednat v souladu s memorandem, jsou kraje podle Haška připraveny obrátit se na soud, a to v nejbližší době. „Nechceme věc dramatizovat, ale myslíme si, že smlouvy by se měly dodržovat," dodal Hašek.

„Máme různé názory na právní závaznost dokumentu. Každému premiérovi by se to ale jistě líbilo, zavázat si stamiliony korun tu kterou zájmovou skupinu. To by se to premiérovalo," rýpnul si přátelsky premiér.

„Až na to, že zájmovou skupinou jsou v tomto případě čeští občané," kontroval Hašek. Premiér mu ale nezůstal nic dlužen a navrhl Haškovi, aby si v krajích snížili platy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…