Pleť na podzim a v zimě vyžaduje zvláštní péči

22.10.2014 0:00

Celoroční péče o pleť by měla být samozřejmostí, vždy ji ale musíme přizpůsobit aktuálním klimatickým podmínkám. V podzimním a zimním období, které je pro pleť nejnáročnější, bychom jí měli věnovat zvýšenou pozornost. Mráz, prudký vítr, chlad, suchý vzduch, znečištěné ovzduší a také výkyvy teploty v podobě přechodů ze zimy do přetopených místností dává naší pleti zabrat, a když se o ni nebudeme řádně starat, velice rychle se to na ní projeví.

Pleť na podzim a v zimě vyžaduje zvláštní péči
Foto: dodavatel TZ
Popisek: zima

Hydratovat, hydratovat, hydratovat
Základním předpokladem zdravé a krásné pokožky je hydratace. Mýtus o tom, že hydratační krémy se nesmí v chladném počasí používat, aby voda v pleti „nezamrzla,“ byl již vyvrácen. Držme se doporučení dermatologů a používejme v zimě krémy, které nám pomohou vodu v pokožce udržet, tedy ty mastnější. Pokud se jedná o kůži obličeje (pojem pleť je používán spíše jako kosmetický termín), je nutné při výběru správných ošetřujících přípravků přihlédnout k typu pleti. Zdravá pokožka obsahuje přibližně 72 % vody, ve které probíhají metabolické procesy. Při optimální hydrataci je kůže jemná, vláčná, elastická. Její povrch je krytý mírně kyselým povrchovým filmem, který zabraňuje nadměrnému odpařování vody. Proces, který se také podílí na udržování správného obsahu vody a zároveň tělesné teploty, je pocení.

“K poruchám hydratace kůže dochází jak při změně teploty, tak při změně vlhkosti vzduchu. V zimním období je vzduch sušší nejen v domácím, ale i ve venkovním prostředí. Pokožka může být přesušená, zarudlá, napjatá, podrážděná, drsná, svědivá, objevují se i šupinky a praskliny, které mohou být vstupní branou patogenních mikroorganismů,” vysvětluje Alphega lékárnice Monika Vostřelová z lékárny v Jaroměři.

Při mrazivém počasí se snižuje průtok krve oblečením nechráněnými místy a zpomaluje se metabolismus kůže. Následným přechodem do tepla dojde k překrvení, stěna drobných kapilár hlavně v obličeji je namáhána a může dojít i k jejich popraskání.

Očista pleti a pokožky
Kromě hydratace je třeba dbát na správnou očistu pokožky. Obličejové partie ráno i večer očistíme pleťovým mlékem nebo čisticím gelem a proces dokončíme použitím pleťového tonika. Klasické mýdlo se pro použití na pleť obličeje nehodí. Nezbytná je také aplikace výživného krému s vitaminy. U suché a citlivé pleti volíme krémy mastnější, protože tento typ pleti je náchylnější ke ztrátě vody. U přirozeně mastné nebo aknózní pleti volíme krém hydratační. Smíšený typ pleti potřebuje hydratovat i chránit zároveň, nebraňme se proto kombinaci krémů. Přípravky s obsahem alkoholu bychom měli vyloučit, protože alkohol sám o sobě vysušuje.

“Pozornost věnujte také samotnému mytí. Pokud budete obličej omývat pouze vodou, odstraníte jen nečistoty v ní rozpustné a voda sama (obzvláště tvrdá voda) může epidermální vrstvu narušit. Klasická tuhá mýdla mají zásadité pH, které narušuje přirozeně mírně kyselý ochranný film pokožky. Za vhodnější je považováno použití syndetů neboli bezmýdlových mýdel, v jejichž složení nejčastěji najdeme např. olej z pšeničných klíčků, aminokyseliny, lecithin, panthenol, vitaminy atd.  Jejich pH je neutrální či mírně kyselé, při mytí příjemně pění a po omytí zanechávají na pokožce zvlhčující složky,” radí Monika Vostřelová z Alphega lékárny.

V zimních měsících nejsou vhodné dlouhé horké koupele. Pokud si je přesto nedokážete odpustit, vyměňte pěnu za olej. Po koupeli pokožku jen lehce osušte ručníkem, abyste zabránili setření vzniklého ochranného filmu.

Rty a ruce je třeba hýčkat
Zvláštní péči věnujte v zimě i pokožce rtů, která je velmi tenká, rychle vysychá a praská, časté olizování rtů pak situaci ještě zhoršuje. Několikrát denně přetřete rty balzámem s UV filtrem. Ve složení kvalitních tyčinek na rty by neměly chybět látky jako bambucké máslo, mandlový či olivový olej, vitaminy, panthenol atd.

Další problematickou partií v zimním období jsou ruce. Pečovat o ně vám pomohou jak kvalitní krémy, tak i nošení rukavic.
Nejen aplikace topických přípravků vám v zimě pomůže udržet pleť zdravou. Dodržujte pitný režim a zdravý jídelníček. Příjem vitaminů především z ovoce a zeleniny je k nezaplacení, největší roli pak hrají v souvislosti s pletí vitaminy A, C, E a antioxidanty. Dostatečný a pravidelný pohyb pokožku dobře prokrví, zrychlí látkovou výměnu v těle a odplaví odpadní látky z kůže. Dopřejte si rovněž dostatek kvalitního spánku, neboť napomáhá odstraňování odumřelých buněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…