Plzeň se raduje. Teplárna snášející zlatá vejce zůstává jejím majetkem

21.10.2011 17:28

Skutečnost, že absolutně nejvýdělečnější teplárna v České republice s loňským čistým ziskem 495 milionů korun zůstane i nadále ve stoprocentním vlastnictví města Plzně uvítali po mnohaleté a tvrdé politické bitvě představitelé opozice na plzeňském magistrátu. Pro ParlamentníListy.cz to potvrdil zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09), který je i členem dozorčí rady Plzeňské teplárenské.

Plzeň se raduje. Teplárna snášející zlatá vejce zůstává jejím majetkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Opozice se obávala toho, že koalice ODS a ČSSD ovládající plzeňský magistrát bude chtít výnosnou městskou firmu prodat a umožní tak několika jedincům tak získat tučnou provizi v řádech milionů korun za zprostředkování prodeje teplárenské společnosti. Zastupitelé magistrátu ale naprosto nečekaně rozhodli o tom, že Plzeňská teplárenská přijme nabídku společnosti Sokolovská uhelná, která zajistí dodávku hnědého uhlí na deset let a to bez nároku na získání majetkového podílu v teplárně.

Více o Plzeňském kraji ZDE

„Majitel Sokolovské uhelné a předseda jejího představenstva pan František Štěpánek na posledních chvíli oznámil při slyšení před komisí, která měla doporučit nového partnera pro teplárnu zásadní vylepšení svojí nabídky, když se vzdal požadovaného odkupu majetkového podílu ve společnosti. Právě ztráta stoprocentního vlastnictví města byla sporným bodem dvou favorizovaných nabídek, tedy Sokolovské uhelné a skupiny EPH Daniela Křetínského. Třetí nabídka paliva od společnosti Czech Coal znamenala citelný nárůst ceny hnědého uhlí," komentoval situaci zastupitel Tomáš Jílek.

„ Tím, že Sokolovská uhelná od podmínky odkupu podílu odstoupila, stala se její nabídka jasným favoritem. Po několikaletém bezúspěšném vyjednávání dlouhodobého kontraktu na dodávky uhlí se jednalo o naprosto nečekaný průlom. Ještě před několika dny jsme navíc čelili situaci, kdy hrozil na konci letošního roku výpadek dodávek paliva,"uvedl Jílek k situaci kolem teplárny. Rozhodnutí radních musí ještě 25. Října odsouhlasit ještě městské zastupitelstvo, ale již nyní je jasné, že návrh u zastupitelů projde.

„Plzeňská TOP 09 již schválila usnesení, ve kterém doporučuje zastupitelům hlasovat pro nabídku přednesenou panem Štěpánkem s tím, že velice vítáme tento zvrat. Zároveň to ale potvrzuje naši předchozí nedůvěru v některé kroky učiněné v tomto několikaletém procesu. Ukázalo se totiž, že informace o situaci kolem teplárenské společnosti plynoucí z představenstva a vedení společnosti nebyly vždy úplně přesné. Proč tomu tak bylo, je možné jen spekulovat," řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

"Nabídka společnosti Sokolovská uhelná zajistí pro město Plzeň nejen dodávku uhlí na deset let za příznivé ceny, ale společnost Plzeňská teplárenská zůstane i nadále ve stoprocentním vlastnictví města jako doposud. Do teplárenské společnosti dodavatelé uhlí majetkově nevstoupí, požadují ovšem účast v orgánech společnosti," řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS). O nejvýhodnější nabídce pro město rozhodovala osmičlenná skupina odborníků, kteří posuzovali jednotlivé nabídky dodavatelů uhlí.

Město spolyká všechny výnosy

„Všechny výnosy společnosti budou nadále přecházet na město," konstatoval Petr Rund. Původně Sokolovská uhelná požadovala třetinový podíl v teplárenské společnosti, později se však spokojila se dvěma posty svých vlastních lidí v orgánech teplárny.

"Nelze asi předpokládat, že současné ceny za dodávky tepla zůstanou pro obyvatele dlouhodobě zachovány, ale jde o to, aby zvyšování cen probíhalo co nejméně. V případě, že by se městu nepodařilo najít vhodného dodavatele uhlí, hrozilo prudké zdražení cen za teplo až o 40 procent," uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Více čtěte:

Hejtman Chovanec: Víte, co by se stalo, kdyby kraje hospodařily jako Kalousek?

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…