Plzeňská práva urážela Dvořákovou, on je mírnil. Stanul za to před disciplinárkou

25.06.2012 22:58

Student plzeňských práv se ozval na obranu Akreditační komise. Musel za to k disciplinárnímu řízení, protože prý odporuje vlastní škole.

Plzeňská práva urážela Dvořákovou, on je mírnil. Stanul za to před disciplinárkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Začalo to celkem nevinně. V polovině února Studentská komora Akademického senátu Fakulty Právnické ZČU vydala prohlášení s názvem „Rozumem proti emocím.“ Mimo jiné v něm bylo uvedeno, že: „Navzdory tomu, že rozhodnutí Akreditační komise fakultu těžce zasáhlo, jen stěží ho lze považovat za překvapivé. Studentská komora Akademického senátu opakovaně upozorňovala vedoucí představitele fakulty na nedostatky v řízení a v jejím budoucím směřování. Připomínky však byly odmítány.“

Dále pak prohlášení uvádí například i to, že připomínky a kritika se braly na lehkou váhu a k výraznějším změnám fakulta nenašla potřebnou odvahu. „Všichni jsme byli stále ujišťováni, že udělení akreditace je samozřejmostí. Nyní je málo pravděpodobné, že Akreditační komise přehodnotí své stanovisko,“ píše v prohlášení pět studentů s podotknutím, že nejsou horší než studenti jiných fakult.

Varují ovšem před neuváženými emocionálními výlevy profesorů i studentů v médiích. Odvolávají se na to, že přece od budoucích právníků se hlavně očekává to, že budou umět posuzovat situaci věcně.

Ačkoli může prohlášení vypadat jako celkem nevinné, zřejmě si to nemyslel děkan právnické fakulty doc. Jan Pauly. Na zasedání krátce poté, co bylo prohlášení zveřejněno, prohlásil, že zmíněný dokument považuje za něco naprosto neomluvitelného. Vyjádřil se dokonce v tom smyslu, že si rozhodně nepřeje, aby někdo demonstroval nějaké rozpory mezi studenty. “Buď budeme jednotní, anebo se bude konkrétně zjišťovat ten, kdo tyto rozbroje dělá,“ uvedl děkan. A to se také nakonec stalo.

Vyzval k věcnosti, stanul před disciplinární komisí

Jeden ze signatářů prohlášení „Rozumem proti emocím“ Tomáš Hnetila později v reportáži České televize k doplnění prohlášení ještě uvedl: „Vykřikovat na demonstracích urážlivé výroky nepovažujeme za šťastné, to nám v současné situaci nepomůže.“ Na mysli tím měl to, jak často zaznívala urážlivá kritika na adresu předsedkyně Akreditační komise Vladimíry Dvořákové.

Pak už to trvalo jen pár dnů a člen katedry ústavního práva, advokát JUDr. Tomáš Pezl, podal podnět děkanovi k zahájení disciplinárního řízení právě proti studentu Hnetilovi. Podnět opírá mimo jiné o skutečnost, že „děkan FPR (...) zakázal všem členům akademické obce, aby jednali, vystupovali či jinak navenek konali bez jeho vědomí a souhlasu, ...“

Disciplinární komise byla svolána k projednání studentova disciplinárního přestupku na pondělí krátce po poledni. K jakému výsledku nakonec došla, nelze zatím v otevřených zdrojích dohledat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…