Plzeňská záchranka už bez konfliktů. Nový ředitel se dohodl

04.08.2010 19:00

Pouhý měsíc od nástupu do své funkce se podařilo novému řediteli Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Romanu Světákovi vyřešit složitý soudní spor s 21 zaměstnanci, o což se jeho předchůdce ve funkci snažil neúspěšně několik let.

Plzeňská záchranka už bez konfliktů. Nový ředitel se dohodl

Důvodem žaloby pracovníků záchranky bylo údajně neoprávněné snížení nebo odebrání osobních příplatků v roce 2006 až 2008. Bývalý ředitel vysvětloval odebrání příplatků nepříznivou ekonomickou situací, což zaměstnanci odmítali. Ve hře byla náhrada ve výši kolem tří milionů korun.

Výsledkem jednání pracovníků s vedení záchranky je dohoda, že téměř dvacítka zaměstnanců stáhne svou žalobu a na oplátku získá část peněz, které jim na osobních příplatcích vedení sebralo. Každý z žalobců dostane postupně polovinu požadované částky a sto procent úroků z prodlení. Ve finále tak dostanou asi 70 procent požadované částky, což je pro ně výhodnější, než soudní pře s nejistým výsledkem. Zaměstnanci záchranky si pochvalují přístup nového vedení, vzájemnou komunikaci a celkové zklidnění napjatých vztahů.

Přes kompromisy se několika soudům nevyhnou

Nový ředitel záchranky Roman Sviták ihned po nástupu do funkce zastával smírné jednání s rebelujícími zaměstnanci. „Tři zaměstnanci už soud vyhráli a je pravděpodobné, že by tomu tak bylo i u ostatních. A jen by narůstaly poplatky za právníky," uvedl ředitel, proč přistoupil na dohodu.

Zastavit už nelze žaloby, které se již rozběhly před soudem a podle informací ředitele skončí v neprospěch záchranky. „Tito pracovníci dostanou 100 procent částky, my už se odvolávat nebudeme," řekl Sviták. Na místo původně proklamovaných tří milionů by mělo přijít kompromisní řešení záchranku zhruba na 900 tisíc korun. Zatím není jasné, kde na to záchranka s velmi napjatým rozpočtem vezme peníze. Pomoci by mohl zřizovatel záchranné služby, kterým je Plzeňský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dvo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…