Po komunismu je na čase svrhnout korupční režim. Podepsal i Pehe

27.05.2011 6:39

Veřejnost proti korupci - to je nejnovější iniciativa, která vznikla na protest proti neplnění předvolebních slibů politických stran a množícmí se korupčním skandálům. Lidé, kteří se do iniciativy zapojili, vnímají situaci již tak vyhroceně, jako tomu bylo v roce 1989. Manifest srdužení má dvě stě podpisů - jsou mezi nimi i významné osobnosti.

Po komunismu je na čase svrhnout korupční režim. Podepsal i Pehe

Neplnění předvolebních slibů politických stran a množící se korupční skandály vyvolávají čím dál radikálnější reakce. A jak předpovídali mnozí politologové, objevuje s ei řada radikálních iniciativ. Jedna z nejnovějších s názvem Veřejnost proti korupci vidí současný režim podobně jako ten před listopadem 1989.

„Došli jsme k přesvědčení, že korupce v naší zemi není jednotlivé selhání lidského faktoru. Korupce je něco, co je vrostlé do politického systému v naší zemi jako jeho bytostná součást," řekl k situaci ve čtvrtek na tiskové konferenci dramaturg Jan Štern.

Čtěte také:

Prozradil, že manifest sdružení má v tuto chvíli dvě stě signatářů. Najít lze mezi nimi jméno politologa Jiřího Pehe, bývalých politiků Unie svobody Jana Rumla, Hany Marvanové či Václava Krásy, režiséra Fera Feniče, Olgy Sommerové, Břetislava Rychlíka, Tomáše Hanáka či Jana Krause, také třeba teologa Tomáše Halíka a dalších.

Celý text manifestu ZDE

Politické strany se podle manifestu proměnily v komerční organizace obchodující s vlivem. „Soupeření některých vlivných mafiánsko-podnikatelských skupin v politice paralyzuje politický život i fungování státních institucí," píše se v prohlášení. I proto zveřejnilo sdružení patnáctibodový seznam nutných změn. Je mezi nimi zpřísnění financování stran, zavedení majetkových přiznání, zrušení anonymních akcií či posílení možnosti zabavovat majetek získaný trestnou činností.

Čtěte také:

Podle Sterna společnost dává nyní politické reprezentaci jednu z posledních šancí vypořádat se civilizovaným způsobem s korupčním systémem. "Tak jako tady byl komunistický režim v roce 1989 a svrhli jsme ho, tak teď je tady korupční režim v mnohém podobný a my ho zase svrhneme. Věřte nám, že jo. Demokratickým způsobem, ale budou pryč, nezůstanou tu," prohlásil Stern s tím, že za výzvou stojí řada někdejších signatářů petice Několik vět z roku 1989.

Čtěte také:
Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává
Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …