Podívejte se, jak si žije firma, která vyrobila „úspěšný“ registr aut

25.07.2012 7:43

I přes všechny trable co ministerstvo dopravy trápí kvůli systému nového registru vozidel, a kvůli kterému se houpe křeslo pod šéfem resortu ministrem Pavlem Dobešem (VV), se firmě zajišťující běh registru stále daří. Alespoň ve státní sféře. Miliony dostává od ministerstev obrany, vnitra i zemědělství.

Podívejte se, jak si žije firma, která vyrobila „úspěšný“ registr aut
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Na ministerstvu zemědělství firma ATS-Telcom zajišťuje správu a provoz informačních sítí. Smlouvu resort podepsal v květnu. Od té doby akciová společnost dostává 12 milionů korun měsíčně. „Dodavatel plní smlouvu v souladu s nastavenými parametry,“ citují Hospodářské noviny mluvčího ministerstva Jana Žáčka.

Resort zemědělství není jediný, který firma ATS-Telcom zajišťovala či zajišťuje. Další zakázky pro stát se totiž chystají. Podle České televize má společnost pro ministerstvo obrany zajišťovat boj s kybernetickým zločinem – za 56 milionů.

Na ministerstvo dopravy, kde má nyní velké problémy s registrem vozidel, se firma dostala před dvěma lety. Smlouvu tehdy podepsal bývalý náměstek ministra Bárty Roman Boček. Jenže se v dokumentu ani náznakem nepíše o registru vozidel, pouze o zajištění chodu IT služeb.

Registry bez veřejné soutěže

To, že si firma Karla Hamšíka troufne na registry vozidel, za které by měla získat 27 milionů, rozhodla vláda až letos. A to bez výběrového řízení. „Tlačil nás čas,“ vysvětlil ministr Pavel Dobeš.

Všechny úspěchy firmy s obratem 227 milionů za rok 2010 se datují do roku 2006. Tehdy obdržela od ministerstva vnitra pět zakázek. Od ministerstva obrany, v režimu se stupněm utajení TAJNÉ, a od vojenské policie po jedné. Součet obdržené částky byl 175 milionů korun.

Zajímavostí je, že činnost firmy, která měla za rok 2009 čistý zisk 8,9 milionu, se točila kolem telekomunikací. V případě softwarů spíše radila. „Se jménem té firmy jsem se během praxe v IT nikdy nesetkal,“ říká Petr Zavoral ze společnosti Capta Works. Ten přes dvacet let působí v IT sféře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …