Podivní extremisté a slavný „pán v hnědé bundě“ na sobotní akci. Zeptali jsme se na ně policie a takto jsme dopadli

08.02.2016 20:21

„Kategoricky odmítáme spekulace, že by při střetu dvou skupin s protichůdnými názory na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká byl někdo z maskovaných útočníků policista nebo se jednalo o policejně řízenou akci,“ tvrdí k sobotním demonstracím v centru Prahy vedení pražské policie. Odmítá tak spekulace ze sociálních sítí, že údajně právě policie vyprovokovala potyčku s levicovými demonstranty na Malé Straně.

Podivní extremisté a slavný „pán v hnědé bundě“ na sobotní akci. Zeptali jsme se na ně policie a takto jsme dopadli
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Na sociálních sítích se rozšířilo video ze sobotního střetu demonstrantů v Praze, kde skupina maskovaných „pravicových extremistů“ napadla průvod levicových aktivistů mířících na Hrad. Tomu všemu ovšem několik uniformovaných policistů pouze přihlíželo. Ze záběrů je navíc patrné, že akci pravicových radikálů koordinoval muž v hnědé bundě, na což vznikly spekulace, že muž i radikálové jsou ve skutečnosti jen přestrojení policisté.

NA VIDEO Z CELÉ AKCE SE PODÍVEJTE ZDE

Proto se ParlamentníListy.cz otázaly na vysvětlení mluvčích ministerstva vnitra i pražské policie. Mluvčí ale pouze odkázali na tisková prohlášení, která jsou zveřejněná na policejním webu. V nich pak policie spekulace, že by některý z maskovaných útočníků byl policista, tvrdě odmítla.

„Kategoricky odmítáme spekulace, že by při střetu dvou skupin s protichůdnými názory na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká byl někdo z maskovaných útočníků policista nebo se jednalo o policejně řízenou akci. Kriminalistům se do této chvíle již podařilo zjistit totožnost některých z maskovaných útočníků, jedná se o radikální extremisty z fotbalového prostředí. Jejich jednání, které bylo zadokumentováno, bude standardně prověřováno pro podezření z protiprávního jednání. Policisté se budou zabývat i podezřením z přestupku proti zákonu o právu shromažďovacím v souvislosti s maskováním obličejů těchto útočníků,“  tvrdí v jednom ze dvou prohlášení mluvčí pražské policie Jan Daněk.

VÍCE POLICIE NAPSALA TAKÉ ZDE

Podle něj pražská policie taktéž důrazně odmítá spekulace, že muž na záběrech v hnědé bundě se šálou okolo krku řídil celou akci nebo jakkoliv napomáhal útoku.

„Právě naopak! Jednalo se o kriminalistu, který byl velen na sobotní bezpečnostní opatření, a jeho úkolem bylo mimo jiné eliminovat možné střety názorově odlišných skupin. Na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká v jednu chvíli hrozilo, že k takovému střetu dojde, proto kriminalista zkoordinoval policisty v uniformě, aby oddělili zátarasem obě skupiny, než na místo dorazí posily. Mezitím začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo,“ vysvětlil Daněk.

Bylo to jen náhodou...

Mluvčí dementoval i další spekulace, například o tom, že útočníci měli zázemí v budově ve vlastnictví ministerstva vnitra. Ze záznamů prý plyne, že jeden agresor do budovy vstoupil náhodou, když tam hledal útočiště. „Nakonec mu to však nebylo nic platné, jelikož přístup do útrob budovy nebyl možný. Vzhledem k tomu se téměř vzápětí ocitl zpět na ulici,“ uvedl Daněk.

Policejní mluvčí Andrea Zoulová den předtím, tedy v neděli, na webu policie zveřejnila vyjádření ředitele pražské policie Miloše Trojánka.

Podle Zoulové ale prý bere Trojánek informace o údajné nečinnosti a pochybení konkrétních policistů velmi vážně. Osobně se totiž sobotního bezpečnostního opatření zúčastnil, a proto se proti celé řadě spekulací, které se v této souvislosti objevily na sociálních sítích a na některých zpravodajských serverech, důrazně ohradil.

„Přesvědčil jsem se jak na řídicím štábu, tak i přímo v ulicích metropole, že policisté i kriminalisté v rámci bezpečnostního opatření postupovali striktně podle zákona s maximálním využitím metod a prostředků antikonfliktní komunikace. Jejich profesionální nasazení a přístup velice oceňuji, policisté tak zabránili nejednomu vyostření situace. S politováním jsem zaznamenal i útok zápalnými láhvemi na komunitní centrum Klinika. Případem se velmi intenzivně kriminalisté zabývají a já pevně doufám, že odhalení útočníků bude jen otázkou času,“ uvedl ke zprávě mluvčí sám Miloš Trojánek.

Další kritika se týká napadení přenosového vozu Českého rozhlasu, při kterém prý policisté nechtěli pomoci redaktorům. Vedení pražské policie k tomu pouze uvedlo, že nechá opatření zkontrolovat. Výsledky ale prý budou známy až za dva týdny.

Jenže s prací policie nejsou spokojeni někteří členové vlády. Kupříkladu podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) policie selhala, a to zvláště v případu, když v sobotu nezakročila proti maskovaným výtržníkům napadajícím průvod levicových aktivistů mířících k Pražskému hradu. Proti velitelům zásahů by podle Pelikána měla být vyvozena odpovědnost.

Sobotka: Musí to být důsledné prošetření

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) především uvedl, že vláda očekává důsledné a nezávislé policejní vyšetřování sobotního útoku na sociální centrum Klinika. „Jakékoli zastrašování, šíření nenávisti, či dokonce násilí je v demokratické společnosti nepřijatelné. Pokud někdo porušuje zákony, musí počítat s tím, že stát takovéto jednání bude postihovat,“ řekl Sobotka na brífinku po jednání vlády. Podle něj se dnes vláda o sobotních událostech bavila a „sjednotila k tomu svůj postoj“.



Na centrum Klinika zaútočila skupina maskovaných osob, policie prověřuje událost kvůli spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. Původní informace hovořily o tom, že skupina maskovaných osob na centrum házela zápalné láhve. Hasiči požár po příjezdu dokázali uhasit za čtyři minuty. Klinika uvedla, že na ni zaútočili neonacisté, a to kameny a světlicemi, které v objektu zapálily část kavárny. V budově se v té chvíli nacházelo přes dvacet lidí. Centrum Klinika vidí spojitost útoku se sobotními demonstracemi proti islámu.

Útok na Kliniku odsoudil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Zápalné láhve do demokracie nepatří, ty patří do válečného stavu. Proti takovým věcem se musíme důrazně ohradit,“ řekl Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) očekává, že vláda dostane od ministerstva vnitra souhrnné hodnocení víkendových událostí.

Policejní prezident Tomáš Tuhý ale předběžně uvedl, že policie svou roli zvládla. Ministr vnitra Milan Chovanec pak zmínil, že kontrola bezpečnostních opatření a práce policie při demonstracích bude hotová do dvou týdnů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …