Podle Randáka by zatčený Dalík mohl způsobit problém Janu Fischerovi. Víme jak

09.10.2012 17:35

Zatčení lobbisty Marka Dalíka by mohlo mít nepříjemné důsledky i pro prezidentskou kampaň bývalého premiéra Jana Fischera. Vede ji totiž muž, který měl k Dalíkovi mimořádně blízko, bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák. Ten se podle jiného prezidentského kandidáta, protikorupčníka Karla Randáka, mohl dopustit i porušení zákona.

Podle Randáka by zatčený Dalík mohl způsobit problém Janu Fischerovi. Víme jak
Foto: red
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

Dalík se totiž možná právě přes něj dostával k tajným informacím minimálně v případě Pandurů. Novák podobná tvrzení rezolutně odmítá.

Jan Novák, který vede Fischerovi jeho prezidentskou kampaň, se s předsedou překlenovací vlády velmi dobře zná. Ve funkci šéfa Úřadu vlády zůstal i poté, co musel Strakovu akademii opustit Topolánkův kabinet. S Novákem se ale dobře zná také Marek Dalík, Topolánkova pravá ruka. Podle bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka měl Dalík z Novákovy funkce velmi významně těžit.

"Během vyšetřování se podle mého názoru ukáže, že měl Marek Dalík přístup k utajovaným skutečnostem, a to právě přes šéfa Úřadu vlády Nováka. K těmto informacím se samozřejmě jako soukromá osoba neměl dostat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Randák.

Bez písemných důkazů

Skandální je podle něj už to, co všechno Dalík věděl o nákupu obrněnců Pandur. Právě kvůli nim je nyní Dalík obviněn z podvodu. "Jsou to bohužel informace, ke kterým ani není z principu možné mít písemné svědectví. Já jsem se o propojení těchto dvou lidí přesvědčil na vlastní kůži. Bohužel, člověk, který to mohl dosvědčit, bývalý šéf rozvědky Oldřich Černý, letos zemřel," uvedl pro ParlamentníListy.cz Randák.

Naprosto skandální je ale podle Randáka i přítomnost Dalíka na jednání o Pandurech. Lobbista tak měl informace o verzích strojů pro českou armádu i cenách, což jako soukromá osoba bez prověrky mít nesměl.

"Bylo veřejným tajemstvím, že Dalík měl například přístup k materiálům BIS, které mu poskytoval ať už premiér, který se k nim dostal ze zákona, nebo právě Honza Novák, mající bezpečnostní prověrku stupně ´Přísně tajné´. Z toho, co Dalík kdy řekl, jasně vyplývá, že k těm informacím přístup měl a už to je nesmírně nebezpečné," říká Randák a přiznává, že v současném stádiu se lidé zainteresovaní do dění okolo Pandurů podobným tvrzením ubrání. "Pokud se ale vyšetřování kauuzy Pandur rozjede, role těch lidí se podle mě potvrdí," slibuje si Randák.

Randákův bývalý profesní kolega, poslanec František Bublan, je v hodnocení Novákova významu pro Dalíka poněkud střízlivější, byť připouští, že pro Dalíka a Topolánka tento člověk význam měl. Novák se prý na zpravodajské služby a kontakty s nimi specializoval už v dobách, kdy pracoval pro Kancelář prezidenta republiky. "Tam jej ale Klaus nechtěl právě kvůli tomu, vždy se vydával za člověka, který je pověřen kontaktem se zpravodajskými službami," vzpomíná Bublan.

John: Nedovedu si představit, jak by to udělali

Za velmi nepravděpodobné považuje Randákovo tvrzení lídr VV a bývalý ministr vnitra Radek John. "Opravdu nevím, jak by to realizovali. Na ministerstvu vnitra je na dokumenty ve zvláštním režimu určena speciální místnost, dovnitř může jen člověk s prověrkou a rozhodně nesmí nic vynášet ven. Pokud by něco takového probíhalo na Úřadu vlády a existoval na to důkaz, je to velmi závažný problém, do té doby jde jen o tvrzení. K takovému vynášení informací by totiž musel pan Novák zkopírovat materiály takzvaně mimo režim, a to je velmi těžko uvěřitelné," vysvětluje John.

Prezidentský kandidát a bývalý Novákův šéf  - premiér dřívější úřednické vlády Jan Fischer - se svého člověka ale rozhodně zastal. Nemá prý důvod jakkoliv pochybovat o jeho profesionalitě. "Znám ho jako profesionála, dodržujícího pravidla zejména v bezpečnostních záležitostech pečlivěji, než kdokoli jiný. Ocenil bych, kdyby pan Randák ve snaze získat pozornost pro svou osobu nevyužíval pomluvy," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Utajené informace? Jen oprávněným adresátům

"Jako státní úředník jsem dbal na dodržování zákona, utajované informace jsem poskytoval výhradně oprávněným adresátům a nikdy jsem z toho neslevil. Stejně tak je zcela transparentní moje profesní minulost i majetkové poměry. Respektuji, že pan Randák je úspěšným politickým a ekonomickým lobbistou a sleduje své vlastní cíle. To jej ale neopravňuje k šíření lží," uvedl pro ParlamentníListy.cz sám Novák a dodal, že je dosud držitelem prověrek pro přístup k dokumentům s nejvyšším stupněm utajení.

Lobbistovi Marku Dalíkovi momentálně hrozí delší pobyt za mřížemi. Soud bude ve středu rozhodovat o jeho vazbě. Za podvod mu hrozí až deset let vězení. Trestného činu se měl dopustit, když nabízel zbrojařům, žee firmu Steyr dokáže dotlačit na post vítěze zbrojní zakázky století na obrněné transportéry pro českou armádu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…