Podmínky pro odškodnění Čechů z Podkarpatské Rusi se asi zmírní

13.12.2011 19:31

Podmínky pro odškodnění potomků českých občanů za nemovitý majetek, který museli nechat na Podkarpatské Rusi, se možná během příštího roku zmírní. Sněmovna dnes v prvním kole podpořila návrh Senátu prodloužit lhůtu jako jednu z podmínek pro odškodnění.

Podmínky pro odškodnění Čechů z Podkarpatské Rusi se asi zmírní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Platný zákon neumožňuje dosáhnout na odškodnění těm, kteří majetek nuceně opustili mimo období mezi 5. listopadem 1938 a 18. březnem 1939. Kvůli tomuto termínu na odškodnění nedosáhlo asi 200 z 600 žadatelů, uvedl za autory novely senátor a historik Tomáš Grulich (ODS). Horní komora na jeho podnět navrhla lhůtu rozšířit na období od podpisu mnichovské dohody až po odevzdání území někdejšímu Sovětskému svazu, tedy od 29. září 1938 po 29. červen 1945.

210 milionů korun

Zmírnění podmínek odškodnění by státní rozpočet stálo do 210 milionů korun, odhadují autoři novely. Připomínají, že na odškodnění stát původně počítal celkem s jednou miliardou korun, podle dostupných informací vyplatil pouze 127 milionů korun. O odškodnění je možné žádat do konce příštího roku, senátoři navrhují v případě přijetí novely tuto lhůtu prodloužit o rok.

Předloni přijatý odškodňovací zákon se týká lidí, kteří museli někdejší Podkarpatskou Rus, součást prvorepublikového Československa, opustit po jejím zabrání maďarskou armádou v letech 1938 a 1939, nebo po postoupení území Sovětskému svazu v roce 1945. Majetek sice po válce dostali formálně nazpět, kvůli předání území tehdejšímu Sovětskému svazu 29. června 1945 jej ale nestihli převzít. Nyní je území součástí Ukrajiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…