Podnikatelé už toho mají dost. Vyráží do boje. Nestačí tiše nekrást

29.10.2011 13:51

Iniciativ proti korupci začíná v Česku přibývat. Proti korupci dokonce začínají bojovat i podnikatelé, poněvadž si uvědomují, že i jim často narušují způsob a možnosti podnikání. Podnikáme bez korupce je další novou iniciativou, která veřejně deklaruje svůj etický přístup k podnikání. Posláním je šířit myšlenku podnikání bez korupce a organizovat aktivity, které korupční jednání ztíží. Občanské sdružení bude upozorňovat zveřejňovat příklady, že podnikat bez korupce je možné.

Podnikatelé už toho mají dost. Vyráží do boje. Nestačí tiše nekrást
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vystoupením z anonymity, na které toto sdružení sází, lze dokázat, že úspěch je dosažitelný legálně.

„Občanské sdružení Podnikáme bez korupce chce oslovit všechny poctivé podnikatele a inspirovat je k tomu, že veřejnou deklarací o bezkorupčnosti ovlivní příznivě prostředí," řekl při zahájení činnosti sdružení jeho předseda Martin Hausenblas ze společnosti ADLER International, a. s..

Sledujeme téma Korupce

„Jde nám o ozdravení společenského klimatu. Bohužel v dnešním světě slušní podnikatelé, kteří poctivě budují den po dni své firmy, se cítí osamoceně, protože ti, kteří korumpují, mají obrovský mediální prostor. Vytvořili jsme erb, který si poctivé firmy mohou dát na svůj štít," dodal Hausenblas.

Čtěte také:
 Konec korupce, konec anonymních akcií. Marvanová a spol. bojují
Neprávem obviněná z korupce: Úchylný svět, každý jde koupit
Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny 

A tak za poměrně krátkou dobu má sdružení již nyní desítky příznivců jak mezi podnikateli, tak mezi starosty obcí. V nedávné době odhalené případy korupce na nejvyšších úrovních vyvolávají velkou odezvu lidí, kteří si přejí transparentní prostředí a ozdravění celospolečenského klimatu. Na stránkách sdružení na Facebooku má sice 123 fanoušků a 51 označených lidí, kteří o tom mluví, přesto si na nezájem o činnost zakladatel nestěžuje.  

Cílem je korupci netolerovat, povstat

"Cílem je, aby jeden podnikatel za druhým povstal, přestal mlčet a postaral se, aby v jeho firmě korupce nebyla tolerována. S ohledem na to, že ekonomika je složena z firem, dojde k tomu, že postupně bude korupční jednání přesunuto na okraj společnosti - tedy tam, kam patří. Dosáhneme renesance hodnot podnikatelské obce a vydáme jasný signál, co si o tomto myslí lidé. Působení na zaměstnance a okolí firmy je následný efekt. Nestačí jen tiše nekrást, musíte nahlas nekrást," říká Hausenblas.

V současné době se do iniciativy aktivně připojilo již 21 firem z různých koutů Česka. Například i Express-lakovna z Prahy Březiněvse. "Korupce mezi jednotlivými firmami je skutečně velkým problémem. Všichni lidé u nás už vědí, že se s korupcí potýká státní správa, vláda a politici, ovšem o tom, že je běžnou i mezi podnikateli na různých úrovních, se nemluví a často ani neví," řekl ParlamentnímListům.cz majitel lakovny Petr Havránek.

Čtěte také:
 Manifest: Veřejnost proti korupci

Jako příklad uvedl své zkušennosti. "Dřív jsem podnikal v polygrafii, myslíte, že bylo možné se dostat k velkým zakázkám na tištění propagačních materiálů třeba velkých mobilních operátorů? Kdepak. Jako samozřejmost se přitom šeptem bralo to, že za tím je nějaká hotovost navíc pro "správné lidi". Jako majitel lakovny se s tím setkávám také. Stát se například smluvní provozovnou nějaké pojišťovny, je skoro nemožné. A opět se dá soudit, co za tím je. Likvidátoři dohazují jen ty "správné" a za to se inkasuje. Důkazy ovšem nejsou, je velmi složité cokoli dokázat, protože je jasné, že ti lidé na obou stranách o tom mluvit nebudou ve vlastním zájmu. Pro podnikatele, kteří však přijdou na trh třeba jako noví, je to naprosto diskriminační a mnohdy i ve finále likvidační. Proto jsem se rád do takovéto iniciativy zapojil a budu doufat, že když nás bude víc, tak se snad něco začne měnit," uvedl dále pro ParlamenntíListy.cz Havránek.

Se zapojením do iniciativy musí souhlasit i zaměstnanci firmy

A v čem tedy iniciativa spočívá? Pokud podnikatel, firma nebo organizace chce používat logo „Podnikáme bez korupce", musí svolat zaměstnance, říct jim o záměru zapojit se do bezkorupčního hnutí a specifikovat, co v jeho konkrétním případě znamená podnikat bez korupce. Tento závazek pak zveřejnit na svých webových stránkách. Pak jen stačí vložit údaje o své firmě na podnikamebezkorupce.cz. Od toho okamžiku je podnikatel oprávněn používat logo iniciativy na obchodních dokumentech, webových stránkách, tiskovinách, fakturách či kdekoli jinde, kde to uzná za vhodné.

Čtěte také:
 Po komunismu je na čase svrhnout korupční režim. Podepsal i Pehe

K čemu iniciativa vybízí? Přestat si stěžovat na neúnosné poměry, na špatně vedený stát, na korupční vládu a začít u sebe. Pak se zeptat svého dodavatele, kamaráda, obchodního partnera, zda „už také podniká bez korupce".

Čtěte také:
Boj proti korupci? Svléknout je donaha a potrestat

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…