Podnikatelka z lázní je na dně. O sílu i peníze ji připravili Rusové a spol.

09.10.2011 9:59

PŘÍBĚH Jedna rána za druhou se žene na obchodníky v největších českých lázních, Karlových Varech, kde bylo provozování obchodu ještě donedávna dobrým byznysem a sehnat zde prodejnu bylo téměř nereálné. Dnes se ale situace změnila, centrum lázní je plné výloh s nápisem "k pronájmu", prázdnotou překvapují i stánky na populárním tržišti.

Podnikatelka z lázní je na dně. O sílu i peníze ji připravili Rusové a spol.
Foto: Archiv
Popisek: Dříve živá karlovarská Třída TGM dnes zeje prázdnotou

Při návštěvě karlovarského úřadu práce čeká na náhodného příchozího velké překvapení. Ve frontě nestojí ani bezdomovci, ani nepřizpůsobiví občané.

Sledujeme téma NEZAMĚSTNANOST

Vypadá to to zde spíše jako v čekárně salónu krásy. Hezká nastávající maminka vypisuje žádost o podporu, vedle sedí dvě pečlivě upravené dámy v nejlepších letech. Další ženy postávají na chodbách a snaží se zorientovat v systému, který zde vládne. Když se s nimi dávám do řeči, hned se živě zajímají, zda jdu také žádat o podporu.

Další příběhy:
Zoufalá matka píše ombudsmanovi. Starosta ji vyhazuje na ulici
Čeští komandos: Dopadli jsme zabijáka Talibánu. Stát nás kopl do prdele

Celé jméno nepište, děsí se

Přiznám barvu, že mě zajímá jejich osud a zájem o povídání náhle upadá. Prosím, aby mi prozradily, proč skončily na tomto místě, není jim ale moc do řeči: Nakonec se přece jenom jedna  z nich rozpovídá: „Ale celé jméno tam napište", naléhá. Skončit na „pracáku" je pro ni totiž velká ostuda.

Převálcovali nás

Paní Alena je zjevně na dně. "Třicet let jsem pracovala jako prodavačka a díky dědictví se mi nakonec podařilo otevřít svůj vlastní obchod s textilem, protože jsem se v tomto oboru dobře vyznala. Byl to můj sen. Pustila jsem se do vlastního podnikání s obrovskou chutí. Ale začala jsem asi ve špatný čas a na špatném místě. Od začátku, kdy jsem svůj krásný obchod otevřela, jsem měla smůlu. Každý měsíc skončil se ztrátou. Musela jsem propustit své prodavačky, jedna z nich byla moje příbuzná, to bylo hrozné, říct ji, že pro ni nemám práci. Už třikrát jsem dokonce změnila prodejnu, abych se dostala na co nejlepší místo v centru, ale ani to nepomohlo. Dnes je situace taková, že jenom prodělávám, i když jsem srazila náklady na minimum. Veškerý zisk pokryje nájemné, já sama si nemohu vyplatit žádnou mzdu."

Už ani korunu

Alena postupně líčí, jak se situace v lázních zhoršila. "Napřed jsem odešla z lázeňského území, kde nás převálcovali nereálnými cenami pronájmu Rusové a Albánci. Tam dnes českého obchodníka nenajdete. Minulý měsíc skončil ten poslední, kde se prodávalo jídlo a občerstvení, šla jsem si automaticky koupit něco k jídlu a zjistím, že tam jsou lustry a sklo. Přestěhovala jsem se na Masaryčku (hlavní karlovarská obchodní tepna) a s hrůzou zjistila, že se tam během roku začalo dít to samé. Ceny nájmů tady vyhnali Vietnamci a teď jsou obchody prázdné. Určitou roli sehrálo také otevření všech těch obchodních center na okraji Varů. Řekla jsem si třikrát a dost. Končím s podnikáním, práci ve svém věku už nenajdu, a tak si žádám o předčasný důchod. Teď jsem registrovaná na pracáku. To jsem opravdu nečekala, že tak špatně skončím a kvůli podnikání se připravím o svoje úspory. Už do toho nedám ani korunu."

Více příběhů ZDE

Zajímá mě, zda to není přece jenom rozhodnutí jít do předčasného důchodu unáhlené, vždyť přijde měsíčně o několik set. "Už nemám sílu a nechci se tady chodit každý měsíc hlásit jako nějaký zločinec, nebo chodit povinně zametat," dodává Alena.

Hrůza se týká všech

Dříve živá, atraktivní a oblíbená obchodní tepna začíná opravdu skomírat. Dařit se přestalo dokonce i vyhlášeným obchodům. Ty rychle nahrazují obskurní krámky s podivným, laciným brakem, nabízí se tady všechno a nic. Typickým jevem je prodavač postávající nebo pokuřující venku, stačí se zastavit u výlohy a už se vás snaží vcucnout dovnitř. Při prohlídce nabídek zdejších realitních kanceláří se to volnými prostorami jenom hemží.

Proč je tomu tak, nám vysvětluje další karlovarský obchodník a také politik Jaroslav Zach (ODS):„Ta hrůza se týká nás všech obchodníků ve Varech, je to určitě horší než dřív. Problémy mají i velké obchodní firmy, lidé obracejí každou korunu dvakrát." Zajímalo nás, jestli může obchodníkům nějak pomoci město.

Město nic nezmůže

"Nemá žádné pravomoci v tomto směru, všechny obchody byly zprivatizovány a ti původní majitelé je prodali za šílené ceny cizincům. Kvůli tomu se nájmy vyšplhaly tak, že je dnes nikdo neutáhne. Končí i stánkaři, třeba na tržišti po patnácti letech už zvýšený nájem nemohl platit prodejce grilovaných kuřat," posteskl si pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zach.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…