Podpora pěstounství asi sněmovnou projde

08.06.2012 11:57

Do třetího čtení poslala sněmovna zákon o sociálně-právní ochraně dětí. Má snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit pěstounskou péči. Poslanci ale souhlasili s mnoha pozměňovacími návrhy. Hlasovat se o nich bude patrně příští týden.

Podpora pěstounství asi sněmovnou projde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Profesionální pěstouni by podle vládního návrhu dostávali vyšší odměny. Nárok by na ni měli i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Méně peněz od státu by měla v případě schválení novely zařízení pro okamžitou pomoc, jimž by měli začít víc platit rodiče.

Opozice ale zákon kritizuje. Není údajně kvalitní a vytváří z pěstounství trh. Někteří opoziční politici se obávají, že předloha by mohla v konečném důsledku zlikvidovat kojenecké ústavy, dětské domovy a Klokánky.

„Rušení Klokánků nepřináší novela ani náhodou," oponoval zpravodaj Jan Čechlovský z ODS.

Milada Emmerová (ČSSD) neuspěla s návrhem, aby se předloha vrátila k projednání výborům.

Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Pokud by to ve vlastní rodině nebylo možné, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin. Podle opozice to ale povede k tomu, že děti se budou střídat v různých rodinách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …