Podvedl John Nečase? Knížete to nezajímá, má 36 hodin klidu

18.12.2010 12:46

Informace o tom, že ministr vnitra Radek John měl vědět o aktivitách odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, české politiky evidentně zaskočila. Z oslovených na ni pro ParlamentniListy.cz reagoval zatím jen ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a europoslanec ODS Jan Zahradil.

Podvedl John Nečase? Knížete to nezajímá, má 36 hodin klidu

Podle dvou zdrojů serveru euro.cz se už na přelomu října a listopadu sešel ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John s iniciátorem skandálu na ministerstvu životního prostředí Liborem Michálkem. Michálek již tehdy tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem. 

Podle informací serveru měl dokonce John doporučit Michálkovi, aby nahrávky, ze kterých vyplývají náznaky korupčního chování na ministerstvu, předal novináři Janku Kroupovi. Premiéra Nečase přitom John neinformoval.

V sobotu dopoledne Libor Michálek potvrdil serveru ihned.cz, že se s Johnem skutečně potkal. Popřel přitom, že by ho John poslal za novinářem Jankem Kroupou. To však nic nemění na faktu, že John o celé věci věděl a Nečase přitom neinformoval. 

Ticho a klid 

„Opravdu to nemohu komentovat," sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec ODS Jan Zahradil. Právě jeho stranu kauza kolem ministra Drobila zasáhla nejvíce.

Nad věcí zůstává předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Jakožto preventivní opatření proti zbláznění a abych si spravil náladu, rozhodl jsem se 36 hodin nezabývat českou politikou," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Právě Schwarzenbergova TOP 09 prostřednictvím svého místopředsedy Miroslava Kalouska odmítla do celé kauzy jakkoliv zasahovat s tím, že jde o interní záležitost ODS.

Další koaliční politici zatím na SMS redakce nereagovali.

Co se dělo na "ÚV" ? 

O tom, že John o celé záležitosti věděl dva měsíce před Nečasem, měl premiéra informovat v pátek večer policejní prezident Oldřich Martinů. Ten přitom čelí snahám ministra Johna o jeho sesazení z pozice hlavy policie.

Po schůzce Nečase a Martinů následovalo setkání zástupců koaliční K9. To skončilo bez jakéhokoliv výstupu, když účastníci opustili Úřad vlády zadním vchodem. Špičky koalice se mají sejít znovu v neděli v 15:00.

K tématu:
Kauza Drobil se zamotává. O všem prý věděl i John
SLEDUJEME kauzu Drobil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, nep

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…