Podvod na jihu Čech! Počítače měly dopředu určit, kdo opraví silnice

09.12.2011 19:15

Velké starosti mají krajští úředníci na jihu Čech. Protikorupční policie vyšetřuje korupční kauze, v níž figurují počítače a opravy silnic II. a III. třídy za stovky milionů korun. Kvůli tomu se zase řidiči oprav vozovek zatím nedočkají.

Podvod na jihu Čech! Počítače měly dopředu určit, kdo opraví silnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Kraj vypsal tendr na výběrové řízení firmy, která má rekonstrukce silnic provádět. Výběrové řízení zadal externí firmě. Tam se ale zjistilo, že softwary počítačů byly nastaveny tak, aby bylo předem dáno, kdo tendr vyhraje.

Když se na podvod přišlo, vedení kraje celé řízení zrušilo.

Neohrožujme eurofondy

"Nechceme rozhodně ohrozit čerpání peněz z evropských fondů, proto rada kraje tendr zrušila. Tím jsme předešli i Antimonopolní úřad a nečekali na to, jak by rozhodl. Osobně věřím, že policie vyšetří, kdo za možnými podvody stojí, pokud se to prokáže," uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Protože podle detektivů protikorupční policie nebyla soutěž transparentní a zcela jistě zavání korupcí, začalo hejtmanství chystat novou soutěž o tuto lukrativní zakázku.

Případ se nelíbí ani stále ještě vícehejtmanovi a novému ministr průmyslu a obchodu Martinu Kubovi (ODS).

Firma má utrum

"Tento případ jasně prokázal, že ani certifikovaná externí firma nezaručuje bezproblémové výběrové řízení. Protože tyto zkušenosti již máme, rozhodli jsme se, že pro příště tuto formu již využívat nebudeme," uvedl pro ParlamentniListy.cz Kuba.

Kraj by tím také mohl ušetřit. Nejen, že zaplatí - sice většinově z fondů EU - opravy silnic, ale ještě by měl zaplatit peníze za výběr firmy. V tomto případě ale externí společnost nedostane zřejmě ani korunu.

Policie teď musí zjistit, jaká souvislost je mezi touto firmou, možným korupčním podvodem a krajem, a kdo usiloval o to, aby zakázku vyhrála určitá firma.

Opravy silnic II. a III. třídy se díky tomu zpozdí a nezačnou dříve, než na jaře příštího roku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…