Podzim vlasům příliš nesvědčí

17.11.2012 0:00

A to hned z několika důvodů. Zatímco léto bylo pro korunu krásy zátěžovým obdobím, podzim je spíše uvolňující.

Podzim vlasům příliš nesvědčí
Foto:
Popisek:

Opadává nejen listí na stromech, ale i lidé pociťují, že jim na podzim ubývá vlasů víc než jindy. Přestože tento jev zpravidla netrvá déle než 5 – 6 týdnů, stále je s ním spojeno mnoho otazníků…

Co je spouštěčem nadměrného vypadávání vlasů na podzim?
Odpověď je nejlepší hledat v přírodě. V létě a na jaře sluneční paprsky zvyšují sekreci hormonů, které regulují růst vlasů. Je možné to přirovnat ke klasickému vegetačnímu období, tedy ke zrychlenému růstu rostlin v průběhu měsíců, kdy je teplé počasí. K větším ztrátám zeleně ale i vlasů dochází na podzim, kdy se pro ně uzavírá životní cyklus. Zatímco v přírodě se všechno obnovuje až na jaře, u lidí se všechno vrací zpět do normálu už po několika týdnech.  

Týká se to i mě?
Pokud si chcete ověřit stav a kondici vaší vlasové přikrývky, vyzkoušejte si následující jednoduchý test. Přiložte roztáhnuté prsty těsně k pokožce hlavy. Potom je spojte a vytáhněte je od kořínků až po konečky tak, abyste obsáhli co největší množství vlasů. Ty, které jste zachytili jako vypadnuté, si odložte a akci zopakujte alespoň pětkrát. Test vykonávejte nejméně tři dny po šamponování.  

Výsledky:
Méně než 10 vypadnutých vlasů: Všechno je v pořádku, stav vlasové pokrývky je normální.
Od 10 do 15 vypadnutých vlasů: Je vysoko pravděpodobné, že vlasy podléhají sezónnímu vypadávaní.
Víc než 15 vypadnutých vlasů:  Proces ztráty vlasů s určitostí probíhá. Lokální léčba je nutná.

Co dělat, když vlasy vypadávají ve větším množství celoročně?
Samozřejmě není vyloučené, že ztráta vlasů není jen sezónní záležitostí. Pokud pozorujete jejich viditelné řídnutí, může se jednat o jedno z nejčastějších onemocnění – androgenní alopecii. „V případě, že už delší dobu pozorujete výrazné řídnutí vlasové pokrývky, neměli byste tento jev podceňovat a zbytečně odkládat začátek léčby. Pamatujte, že sezónní vypadávání může celkový stav ještě zhoršit! Rozumným řešením je prevence, která spolehlivě ochrání korunu vaší krásy,“ vysvětluje nástrahy androgenní alopecie Cansu DILMEN z B'IOTA Laboratories.

Zatímco u mužů je tento jev spojený s vypadáváním vlasů v typických partiích – tedy na temeni a v „koutech moudrosti“ na čele, u žen je nástup této nemoci mnohem nenápadnější a tím i zákeřnější. Vlasy řídnou v celém svém objemu a existuje hodně faktorů, které stav onemocnění ještě zhoršují. Mezi ně patří i hormonální činnost, typická pro podzim. Dobrou zprávou je, že i s tímto onemocněním, které je nepříjemné především pro ženy, se dá úspěšně bojovat.

Jak poznat rozdíl mezi sezónní ztrátou vlasů a androgenní alopécií?

Příznaky a faktory androgenetické alopecie
-    Ztráta vlasů je progresivní a celoroční
-    Procházíte hormonálními změnami
-    Vaši rodiče trpěli ztrátou vlasů
-    Cestička ve vašich vlasech je nepřiměřeně široká s postranními paprsky
    
Příznaky sezónního vypadávání vlasů
-    Kvalita vlasů je dobrá
-    Pozorujete nárazovité vypadávání vlasů v období podzimu
-    Neexistují genetické predispozice pro androgenetickou alopecii
-    Cestička ve vlasech je úzká bez postranních paprsků

Tip:
Jak se chránit?
V případě, že vaše vlasy na podzim trpí sezónním vypadáváním, je třeba jim dopřát zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou již v podstatě mrtvé a není možné je zachránit. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Pokud jde o péči zvenku, používejte jen speciální šetrné přípravky. Pomůže také, když nebudete vlasy zbytečně rovnat poškozovat barvením nebo nešetrným zacházením.
(mb,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…