Pohled zkušeného pravičáka: Zeman se stane směšným. Poctiví členové ODS očišťují stranu

30.09.2013 7:01

ROZHOVOR Bývalý poradce Václava Klause a Mirka Topolánka, exčlen ODS a politický komentátor Tomáš Haas v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil šance občanských demokratů v předčasných volbách. Ve straně prý probíhá pozitivní očistný proces, který může pod vedením Miroslavy Němcové přinést politické body.

Pohled zkušeného pravičáka: Zeman se stane směšným. Poctiví členové ODS očišťují stranu
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

V posledních měsících jste psal, že ODS rozjela proces očisty „odkmotrování“, který jste jí už dlouho doporučoval. Preference strany nicméně stále nejsou slavné, mnozí členové odcházejí zkoušet štěstí jinam a i uvnitř strany se objevují hlasy, zda to ODS nepřehnala? (viz slova Pavla Drobila: Strana vyhazuje na základě označení čistý/nečistý, ti čistí přeskakují ty, co pro stranu dlouhodobě pracovali, stala se z ní ustrašená stranička nadbíhající médiím.)

Já si myslím, že to, že ODS zahájila, přes odpor některých členů vedení, "odkmotrování", naopak naznačuje, že ODS, nebo alespoň její velká část, nalezla odvahu začít konečně řešit svůj největší a nejdéle trvající problém a konečně přestává být ustrašenou, hlavu do písku strkající straničkou, která tak dlouho odmítala vůbec přiznat, že problém existuje, dokonce hovořit o něm prohlašovala za "politický zločin", aby jej nakonec, když už to dále nešlo popírat, znovu a znovu prohlašovala za věc minulosti.

Chápu, že se to některým členům vedení nelíbí. Po volbách se blíží kongres ODS a na něm bude rozhodováno o budoucnosti strany a budoucím obsazení stranických funkcí. A tak se problém opět bagatelizuje, což je škoda, protože to znevěrohodňuje snahu mnoha poctivých a pracovitých členů ODS, kteří potřebu změny cítí a podle mého správně odhadují, že budoucnost ODS závisí na tom, zda k ní dojde a zda ji veřejnost bude vidět jako opravdovou a dostatečnou.

Co ODS čeká se současnými kandidátkami, stylem kampaně, volební lídryní? Co má udělat, aby dostala ve volbách třeba i 15 procent?

Má dělat to, co dělá právě teď. Mám-li být upřímný, nejsem si jist, zda může v současné situaci dosáhnout 15 procent. Ale v každém případě je v tuto chvíli pro budoucnost ODS daleko důležitější, jaké výsledky přinese kongres.



Prezident Zeman si udržuje stále podporu 54 procent. Šedesát procent obyvatel si přeje zvýšení jeho pravomocí. Neuspěla tedy varovná kampaň zejména TOP 09, která varuje před autoritářským Zemanem?

Prezident Zeman vsadil na populistickou a značně agresivní politiku. Ta ale, pokud má být dlouhodobě úspěšná, se musí vůči něčemu vymezovat, musí k něčemu gradovat, pokud zůstane statická, začne být za určitou dobu spíše směšná. Populisté rychle získávají přízeň určité části veřejnosti, ale brzy ji ještě rychleji ztratí.

Jak hodnotíte poslední měsíce Miloše Zemana jako prezidenta? Překvapil něčím?

Mě nepřekvapil. Naplnil všechny obavy, které mě vedly k tomu, že jsem jej nevolil.



Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
Andrej Babiš prohlašuje, že staví středopravicové hnutí - nechce zvyšovat daně, chce šetřit na provozu státu. Na druhou stranu jeho kandidátku opustil podnikatel Tomáš Březina s tím, že necítí prostor prosazovat pravicové ideje. Jak Vy, jako pravičák, vnímáte „pravicovost“ Babiše? Připojil byste se případně k varování časopisu Reflex, že Babiš je nebezpečím pro tuto zemi?

Andrej Babiš, myslím, sám neví, jaké hnutí vlastně sestavuje. Jeho recepty pro budoucnost jsou protichůdné a povrchní. Nelze se tomu divit, nevyrůstají z nějakého ideového zaměření, nejsou uplatněním nějaké ideologie či nějakého hmatatelného, uchopitelného názoru. Jsou ale samozřejmě populární pro velkou skupinu voličů. A jsou právě proto nebezpečné, množství zklamaných "spasitele hledajících" voličů opět poroste. A příští generace "spasitelů" už konkrétní agendu možná bude mít - a té se právě musíme obávat.

Předvolební průzkumy zatím rýsují jasnou většinu levice. Vidíte možnost, jak to ještě změnit?

Letošní politická sezona se vyznačuje takovou turbulencí, že bych si netroufal předvídat volební výsledek, kromě obecného konstatování, že doba přeje levici. Ale například ODS je v situaci, že očekávám nárůst jejich preferencí a myslím, že dosáhne asi 10 až 12 procent. Ale pokud se dopustí dalších chyb a dokud si bude veřejnost myslet, že ji do celostátních voleb vede pan Kuba a ne paní Němcová, a že tento stav může nějak reflektovat situaci v ODS, může to dopadnout hůř.

A otázka do pranice: Koho bude pravičák Tomáš Haas, exčlen ODS, antikomunista, bývalý poradce Klausův a Topolánkův, volit? Jak se zatím vyvíjící pomyslná „volební kalkulačka“ ve Vaší hlavě, jaké pro a proti u kterých partají zpracovává?

Tomáš Haas bude s nejvyšší pravděpodobností volit ODS. ODS podporu potřebuje a ode mě ji dostane - a zaslouží si ji hlavně její kandidáti "nové vlny", té, která se tak nelíbí starým matadorů ve vedení. A bude mi při tom poprvé líto, že nemohu svůj hlas rozdělit, protože podporu si zaslouží i jiná pravicová strana, Svobodní. Ta se stává reálnou živoucí alternativou pro pravicové voliče a je to dobře. A doufám, že dostane hlasy těch, kteří mají své důvody, proč nevolit ODS. Česká pravice potřebuje obě tyto strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jpo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…