Pohřeb Miloslava Ransdorfa: Stovky lidí a velice kritická slova vdovy

29.01.2016 12:12

V těchto chvílích začíná poslední rozloučení se zesnulým europoslancem za KSČM Miloslavem Ransdorfem. Pohřeb se koná v obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Mezi několika stovkami smutečních hostů byli k vidění třeba šéf komunistů Vojtěch Filip, ministr průmyslu Jan Mládek, či šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Pohřeb Miloslava Ransdorfa: Stovky lidí a velice kritická slova vdovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Ve velké obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích právě začíná poslední rozloučení s Miloslavem Ransdorfem. Dlouholetý politik KSČM, europoslanec, historik, filosof a publicista zemřel nečekaně minulý pátek 22. ledna. Nejprve byl v bezvědomí převezen kolem poledne do nemocnice IKEM, což bohužel nepomohlo a Ransdorf pár hodin poté zesnul.

S politikem se přislo rozloučit několik stovek lidí. Z řad KSČM se objevily známé tváře jako Vojtěch Filip, Miroslav Grebeníček či Josef Skála. Obřadu se zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Úvodní smuteční projev pronesla vdova po Miloslavu Ransdorfovi, paní Vlasta. V něm se velice kriticky obrátila vůči novinářům, vedení komunistické strany i veřejnoprávním médiím, která ho prý pronásledovala. "Obrátila jsem se na vládu a parlament, aby pomohly k vyšetření tvé náhlé smrti," zaznělo v její řeči s tím, že Ransdorfa ve švýcarské kauze všichni nechali samotného, nikdo mu nepomohl a dočkal se pouze pranýřování.

Švýcarská kauza a náhlé umrtí

Europoslanec, který by za týden oslavil teprve třiašedesáté narozeniny, byl velmi aktivní. Psal jeden článek za druhým a pravidelně například diskutoval se čtenáři ParlamentníchListů.cz prostřednictvím svého profilu.

Naposledy se o něm výrazně hovořilo v souvislosti s jeho tzv. švýcarskou kauzou, kdy byl v bance v Curychu zadržen policí spolu s dalšími několika lidmi. Hovořilo se o pokusu o mnohamiliardový podvod.

Veškerá obvinění ale Miloslav Ransdorf důrazně odmítal a říkal, že to celé bylo úplně jinak. Po svém návratu si stěžoval, že mu ve vazbě odmítli vydat jeho potřebné léky. A právě švýcarská kauza může v jeho smrti hrát určitou roli. Alespoň podle rodiny a možná už není podle ní. Dle informací deníku Právo už totiž byla provedena soudní pitva na základě paragrafu 115 trestního řádu, která se provádí tehdy, existuje-li podezření, že smrt člověka byla způsobena trestným činem. Případ už údajně vyšetřuje policie.

Profil Miloslava Ransdorfa zůstane pro čtenáře ParlamentníchListů.cz zachován:

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…