Pohřební legrace z Klause: Smutek z Havlovy smrti možná jen hrál

27.12.2011 6:12

Zastupitel Prahy 10 Martin Uhlíř (TOP 09) přirovnal situaci, kdy prezident Václav Klaus truchlí nad smrtí svého předchůdce Václava Havla, se scénou z britského komediálního seriálu Jistě, pane premiére. V něm britský premiér Jim Hacker nejdříve nadává na svého předchůdce, ale po jeho skonu ho s hraným zármutkem chválí a plánuje uspořádání státního pohřbu. Uhlíř vyvěsil na Facebooku ukázku z dotyčného dílu.

Pohřební legrace z Klause: Smutek z Havlovy smrti možná jen hrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Ta začíná rozhovorem premiéra Hackera se svými poradci, ve kterém si stěžuje na svého předchůdce. „Myslel jsem si, že je můj přítel. Ale on o mně píše šokující věci. Třeba, že mám dvě tváře,“ stěžuje si premiér Velké Británie. „To by se měl stydět,“ říká nahlas premiérův tajemník Bernard Woolley.

„Je škodolibý, proradný a vzteklý,“ ulevuje si Hacker. „Jestli myslí, že získá ještě nějaké další pocty nebo předsednictví v komisích, tak to se šeredně plete. Dokud tady budu já, nedočká se špetky uznání,“ dodává na adresu svého předchůdce.

Vzápětí ovšem zvoní telefon a po jeho vyřízení tajemník Bernard oznamuje premiérovi, že jeho předchůdce náhle zemřel na srdeční infarkt.
Premiérovi se na tváři objeví nefalšovaný úsměv. Radost z tohoto skonu ale premiér záhy dovedně skryje a začne o zesnulém hovořit jako o velkém muži, který bude velmi postrádán a smutní, že národ postihla tragédie.  Také začne ihned mluvit o státním pohřbu.

„Jsem si jistý, že na pohřeb bude chtít přijít značné množství lidí,“ říká šéf vlády se zármutkem v tváři. „Aby složili hold velkému premiérovi,“ doplňuje tajemník vlády Humphrey Appleby. „Ano, aby viděli, že je po něm,“ dodává premiér s typicky britským černým humorem.

V další scéně si premiér zálibně nahlas čte seznam hostů, kteří dorazí na státní pohřeb. „A já jsem hostitel. Mezi světovými vůdci, v centru světové scény. Důstojné hoře na voliče vždy dobře působí, zvlášť sdílené se světovými státníky,“ podotýká britský premiér.

Vzápětí se s poradcem dohaduje o tom, zda by bylo možné umístit v kostele kameru přímo za kazatelnu, tedy naproti lavici, kde bude sedět premiér.

To, že se jde krátce po pohřbu bavit, ukazuje, jak to s úctou k památce VH má

A zastupitel Martin Uhlíř k videu dodává: "Jedno se musí Klausovi uznat: sehrál to skvěle. A jak to nejspíš bylo doopravdy?"

Klaus se podle Uhlíře ujal role organizátora pohřbu dobře. "Ale to, že krátce po pohřbu, v den státního smutku, který sám vyhlásil, se jde bavit, tak jaksi odkryl karty, jak to s tou úctou k památce VH má," vrací se Uhlíř ke Klausově účasti na večírku sportovního centra Erpet, který začal pár hodin po Havlově pohřbu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…